• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre kevesebb a szívbeteg Európában

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Vannak olyan rejtett tényezők, amelyek miatt újra megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási aránya.

Európában és az Európai Unióban a szívbetegség okozta halálesetek száma csökkenő tendenciát mutat, de egyes szakértői vélemények szerint vannak olyan rejtett tényezők, amelyek miatt újra megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási aránya. Európában jelenleg évente 4 millió haláleset írható a különböző szívbetegségek számlájára. Ez közel egyszázalékos csökkenést jelent a 2008-as 4,3 millió halálesethez képest. A legújabb adatok szerint az Európai Unión belül a szívbetegségek évente 1,8 millió halálesetért felelősek, ami a 2008-as értékekhez (évi 2 millió haláleset) képest 2 százalékos csökkenést jelent – olvasható a Magyar Nemzet – online oldalán.

A mostani kutatási adatokat az Európai Kardiológiai Társaság és az Európai Szív Hálózat munkatársai ismertették a szív világnapján. A kutatásból kiderül, leginkább a nők vannak veszélyben: az EU 27 tagországa közül mindegyikben a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a fő halálokot a női lakosság körében, azonban a férfiak esetében is csak Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban nincsenek az élen a halált okozó betegségek listáján.

A halálozási arányok országonként különbözőek: míg férfiak esetében a szívbetegek halálozási rátája 25%-tól (Franciaország) egészen 60%-ig (Bulgária) terjed, addig nőknél ugyanez az arány 30% (Franciaország és Hollandia) és 70% (Bulgária) között van.

A mortalitás csökkenése a szív- és érrendszeri betegségek esetében számtalan tényező együttes hatásának köszönhető. Az utóbbi időben rengeteg erőfeszítést tettek az európai egészségügyi hatóságok a lakosság vérnyomásának és koleszterinszintjének csökkentésére, valamint a dohányzásellenes programok promotálására. Sajnos ugyanakkor a kóros elhízás és a cukorbetegség előfordulása drasztikusan megnőtt, ami hamarosan újabb problémákat okozhat – nyilatkozta Panos Vardas, az Európai Kardiológiai Szövetség elnöke, aki hozzátette azt is: 2008-hoz képest sokat javultak a halálozási arányok, ennek ellenére évente még mindig közel 4 millióan halnak meg a szív- és érrendszeri betegségek következtében. Ez továbbra is hatalmas emberi és pénzügyi áldozatokat követel, az egyre idősödő lakosság és az egészségtelen életmód miatt pedig további komplikációk várhatóak a következő években.