• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egyre több a fiatal pszichiátriai beteg

Lapszemle Forrás: hetek.hu
Egyre több a fiatal pszichiátriai beteg

Az elmúlt 5-10 évben szembeszökően csökkent a Bethesda Kórház pszichoszomatikus részlegére kerülő gyerekek életkora.

A 4‒17 éves gyermekek között a mentális kórállapotok előfordulási gyakorisága nálunk 16 százalék, eléri a népbetegség szintjét, s a trend növekvő. A gyermekek pszichiátriai ellátásának helyzete még a felnőttekénél is rosszabb, s a különösen problémás 14–18 éves korosztály ellátása végképp megoldatlan - írta a Hetek.hu.

„A mi betegforgalmunk is azt mutatja, hogy rendkívüli mértékben növekszik az esetek száma és súlyossága, és az ellátottak is egyre fiatalabbak. Ez a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás egész területén általános tapasztalat" – mondta el a Heteknek Dr. Hirsch Anikó gyermekpszichiáter, a Bethesda Gyermekkórház pszichoszomatikus részlegének főorvosa. Az elmúlt 5-10 évben szembeszökően csökkent a Bethesda Kórház pszichoszomatikus részlegére kerülő gyerekek életkora.

Kiemelkedőek az étkezési zavarok, amelyek régen a serdülőkorú lányokra (12-14 évestől 18 évesig) voltak jellemzők. A főorvos elmondása szerint ma viszont egyre több olyan 10 év körüli kislánnyal találkoznak az osztályon, akik nagyon komoly étkezési zavarokkal küzdenek, amelyek mindenképp kórházi ellátást igényelnek, tekintve, hogy a betegség kifutása adott esetben igen súlyos lehet. Szintén nagyon megnövekedett az önsértő esetek, a falcolások száma – ez 10-15 éve még extrémitásnak számított a kamaszoknál, mára szinte divathullám lett belőle.

A gyerekkori pszichiátriai problémák sokasodásának hátterében a szakmabeliek szerint a felnőttek mentális állapotának a romlása áll. A WHO 2020-ra a gyermekpszichiátriai megbetegedések megduplázódását, s általában is a mentális betegségek népbetegséggé válását jelzi.

„A Bethesda kórházban tavaly mintegy 6 ezer ambuláns megjelenés volt a pszichiátriai ambulancián – ez két év alatt 20 százalékos növekedést jelentett. A fokozott terhelés különösen az akut helyzeteknél érződik" – mondta Hirsch Anikó, aki szerint a növekedésnek az is oka, hogy sokkal több olyan kiskorú kerül a pszichiátriára, akinek nem lenne szükségszerű odáig eljutnia.

Pedagógusok szerint minden iskolai osztályban öt-hat szakembert igénylő problémás gyerek van, akiknek többsége semmilyen segítséget nem kap. Ez nem csupán a szülők pénztárcáján múlik – az ország nagy területén nem elérhető megfelelő szakember, még magánpraxisban sem.

Legolvasottabb cikkeink