• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre több a fizetős CT- és MR-vizsgálat

Lapszemle Forrás: Heti Válasz

A daganatos betegségek gyanújánál 14 nap alatt el kell végezni az első CT- vagy MR-vizsgálatot, ám más kórképeknél hónapokat kell várni erre.

Magyarországi központtal működik Európa legnagyobb magándiagnosztikai szolgáltatója. Az Affidea telepítette 25 éve Budapesten az ország második MR-jét, az utóbbi években többszörösére nőtt a vizsgálat költségeit megfizető betegek száma.

Az Affidea elődjét 25 évvel ezelőtt alapították hazánkban, IMC néven. Az első központ az egykori pesti MÁV-kórház épületében nyílt meg az akkoriban csúcsdiagnosztikát biztosító CT- és MR-vizsgálatokat végezve. Ma a cég Európa 15 országában van jelen, és csak Magyarországon 11 centruma létezik, melyből három kizárólag magán egészségügyi ellátást nyújt, nyolc pedig közfinanszírozott kórházakban működik. A vizsgálatok többségét az egészségbiztosító finanszírozza, egyre nő azonban azon vizsgálataik száma, amelyeket a betegek saját költségükön vesznek igénybe. Az okot mindenki ismeri: ugyan a daganatos betegségek gyanújánál 14 nap alatt el kell végezni az első CT- vagy MR-vizsgálatot, ám más kórképeknél hosszú hónapokat kell várni erre. A várakozás ideje alatt a beteg egyszerre szenved a panaszaitól, és attól a kételytől, hogy nem fog-e súlyosbodni az állapota, mire sorra kerül. Ezt elkerülendő sokan inkább kifizetik a vizsgálatok árát.

A képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat végző, az elmúlt években Diagnoscan Magyarország Kft. néven működő cég néhány hónapja a törődés, a hűség és az újító szellem kifejezésből származó angol mozaikszóra, az Affideára változtatta nevét. 2011 óta a cég kórházakon kívül bevásárlóközpontban és irodaházban is nyitott privát központokat, így például a budai Mammutban és a Szabadság téri Bank Center irodaházban is. Úgy gondolják, közelebb kell lépni a beteghez, akinek oldhatja a szorongását, hogy nem kórházi környezetben vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást, hanem – ahogy Leitner György vezérigazgató fogalmaz – meg tud inni egy kávét vagy össze tudja kötni a vásárlással a kivizsgálást. A radiológia robbanásszerű fejlődésen megy keresztül, a technológia fejlődésével a korábbi röntgenorvos mára már egy digitalizált, számítógépes technológiával alaposan megtámogatott rendszer szakértője, aki a több szakmából álló orvosi csapat megkerülhetetlen résztvevője.

A radiológia egy másik ágában, az intervenciós radiológiában a képalkotás segítségével gyógyító beavatkozást is végeznek, így a sebészet bizonyos területein egyre több téren nagyobb számban váltja fel a nyitott műtétet az éren belül végzett beavatkozás, amikor a combon vagy a karon ejtett apró metszésen át az érbe vezetett katéterrel eljutnak a problémás területig és megoldják az ér eredetű elváltozást. A beavatkozás a szívkatéterezésről ismert, de neurológiai és végtagmentő katéteres beavatkozásokat is egyre nagyobb számban végeznek ilyen intervenciós eljárással. Az Affidea egy budapesti, valamint a szegedi és a debreceni egyetemen működő centrumában nyújt ilyen szolgáltatást, stroke-ban és végtagi érszűkületben szenvedők ellátására.

Ebben az évben induló új programjuk során az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézethez csatlakozva ötezer betegen vizsgálják, hogy milyen eredménnyel végezhető alacsony sugárdózisú mellkasi CT-vizsgálat tüdőrákszűrés céljából. Jó okuk van rá, a tbc helyett ugyanis ma már a tüdődaganat a leggyakoribb tüdőbetegség, amelyet korai fázisában még digitális röntgennel is szinte lehetetlen kimutatni, míg a CT-felvétel sokkal nagyobb érzékenységgel jelzi a bajt. További országos programja a cégnek az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal közösen indított oktatás, melyben kreditpontos továbbképzést tartanak a közkórházakban dolgozó radiográfusok, diplomás CT- és MR-operátorok számára. 

A cikk a Heti Válasz legújabb számában jelent meg                

Legolvasottabb cikkeink