• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egyre több a nemi beteg az országban

Lapszemle Forrás: mno.hu

Ismét meredeken emelkedik a szexuális úton terjedő fertőző betegségekkel diagnosztizáltak száma.

Tavaly novemberben az ország területéről 62 szifiliszmegbetegedést (vérbaj) jelentettek, ami egynegyedével haladta meg az októberi értéket, és 75 százalékkal több az elmúlt év novemberi adatnál. Az esetek háromnegyedét a fővárosból jelentették. Vidéken nyolc megyében észleltek megbetegedést, a legtöbbet (5) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – írja az ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb adatai nyomán az mno.hu portálja.

Az OEK szerint 2016 novemberében ugyanannyi gonorrhoeát diagnosztizáltak, mint októberben, illetve mint az elmúlt év novemberében. A fertőzések több mint felét (56 százalék) Budapestről jelentették. A regisztrált gonorrhoeaesetek száma a fővároson kívül Borsod-Abaúj-Zemplén (9) és Pest (9) megyében volt a legmagasabb. Hosszú távon azonban a gonorrhoea esetében is drámai emelkedés mutatható ki: a központ 2010–2014-re vonatkozó összesített jelentéséből kiderül, hogy már évek óta masszívan nő a nemi betegek száma. Míg 2010-ben még csak 1170 gonorrhoeás beteget jelentettek, addig ez négy évvel később már 1620 volt, ami 40 százalékos növekedés.

A WHO 2015-ös adatai szerint pedig több mint 50 százalék annak az esélye, hogy valaki élete során az egyes rákos megbetegedésekért is felelős humán papillomavírussal (HPV) fertőződik meg, és ezt követően nem is mindenkinél alakul ki a védettség, sokan újra és újra elkaphatják a veszélyes és gyakran tünetmentes betegséget.

Vajda Miklós szülész-nőgyógyász az aggasztó adatok kapcsán a Magyar Nemzetnek kijelentette: leginkább az az oka annak, hogy emelkedik ezeknek a fertőző betegségeknek a száma, hogy szexuálisan szabadosabbak az emberek, romlanak a társas kapcsolatok, egyre több a válás, és a fiatalok is egyre korábban kezdik a szexuális életet. Mindezek hozzák magukkal a magasabb esetszámokat. Az orvos tapasztalatai szerint a nők leginkább akkor kérik a különböző betegségek szűrését, ha félrelépett a partnerük, és aggódnak, hogy ők nem kaptak-e el így valamilyen betegséget.

Magánpraxisban rendelek, így arról a beteganyagról tudok nyilatkozni, akik hozzám járnak, a szociálisan rosszabb helyzetben lévőkkel, akik inkább állami ellátást vesznek igénybe, nem találkozom. Azonban még így is azt mondhatom, hogy folyamatosan emelkedik a HPV-vel diagnosztizált nők száma – hívta fel a figyelmet Vajda Miklós. A nőgyógyász ugyanakkor úgy véli, a teljes lakosságra vetítve még mindig ritka, hogy valakit szifilisszel, gonorrhoeával, hepatitis C-vel diagnosztizálnak, azonban a HPV-val való átfertőzöttség egyre magasabb. Ráadásul utóbbi betegség teljesen tünetmentes lehet, csak laborvizsgálattal mutatható ki. A szakember szerint a rákszűrés mellett érdemes ezt is évente kérni.

Legolvasottabb cikkeink