• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több a rákos megbetegedés

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az átlagosnál magasabb a betegség előfordulása a fővárosban, a halálozás ugyanakkor jóval alacsonyabb.

Hét év alatt 77 ezerről 95 ezerre nőtt a felfedezett, a Nemzeti Rákregiszternek bejelentett rosszindulatú daganatos betegek száma Magyarországon. A bőrdaganat esetében kifejezetten sokat romlott a helyzet 2007-ről 2014-re, ez idő alatt ugyanis 10 939-ról 16 421-re emelkedett a betegek száma – derült ki a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett tudományos ülésen bemutatott adatokból. Megtudtuk: a korábbinál több embert diagnosztizáltak tüdődaganattal is, 11 176-ról 11 654-re emelkedett a betegszám, és több az emlőrákos páciens is, csaknem 1400-zal. A prosztatarákos betegek száma pedig körülbelül 1200-zal emelkedett. A mutatók szerint kismértékben csökkent az ajak- és szájüregi, valamint a gyomordaganatok előfordulása - tudósított a Magyar Nemzet.

Gődény Mária, az Országos Onkológiai Intézet Radiológiai Diagnosztikai Osztályának osztályvezető főorvosa az ultrahang-berendezések fejlesztésének szükségességére hívta fel a figyelmet. Szerinte ugyan sok berendezés található az országban, de nem megfelelő minőségűek. Kiért arra is: az egymillió lakosra jutó CT és MR berendezések száma jóval kevesebb, mint az OECD-átlag.

Óriási a szakemberhiány is: tízezernél is több lakosra jut egyetlen radiológus, és Észak-Magyarországon a legrosszabb a helyzet.

Az MTA ülésén Ádány Róza, a Debreceni Egyetem Megelőző Orvostani Intézetének igazgatójának előadásából kiderült, hogy a nők korai halálozásának közel felét daganatos megbetegedések okozzák, és a WHO 2015. szeptemberi adatai szerint vezetjük a halálozási statisztikát a rák tekintetében. A szakértő szerint kifejezetten magas a daganatos megbetegedések száma Északkelet-Magyarország romák lakta településein, s a cigány lakosság rákos megbetegedés miatti halálozási aránya messze magasabb az átlagnál. Térképes illusztráción mutatta be azt is, hogy az átlagosnál magasabb a betegség előfordulása a fővárosban, a halálozás ugyanakkor jóval alacsonyabb. Budapest tehát jól teljesít. Ádány Róza szerint nincs megfelelő népegészségügyi program, kizárólag problémák, amelyekkel azonban haladéktalanul foglalkozni kellene. A teljes beszámoló itt