Az A-vitamin túladagolása komoly egészségügyi következményekkel járhat, bizonyíték viszont nincs arra, hogy megelőzheti a kanyarót.
A kanyaró után új problémával is szembe kell nézniük a texasi és új-mexikói orvosoknak: A-vitamin-túladagolás okozta májkárosodást fedeznek fel egyre több embernél, írja a CNN nyomán a telex.hu. Két kórházból is jelentették a lapnak, hogy a rutin laboratóriumi vizsgálatok során sokaknál találnak kóros májműködésre utaló jeleket, ami a túl sok A-vitamin fogyasztásától alakulhat ki.
Az amerikai egészségügyi miniszter, Robert F. Kennedy Jr. korábban A-vitamint ajánlgatott a kanyaró kezelésére, és azt mondta: texasi orvosok „nagyon-nagyon jó eredményeket értek el”, amikor a kanyarós eseteket szteroiddal, budezoniddal, klaritromicin nevű antibiotikummal és csukamájolajjal kezelték. Utóbbiról azt mondta: magas az A- és D-vitamintartalma.
Az A-vitamin túladagolása azonban komoly egészségügyi következményekkel járhat, bizonyíték viszont nincs arra, hogy megelőzheti a kanyarót. A megelőzés egyetlen bizonyított módja jelenleg a kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) vakcina, ami két adag után 97 százalékos védelmet biztosít a betegség ellen.
„Ha az embereknek az a téves benyomásuk, hogy az MMR-oltás vagy az A-vitamin közül választhatnak, akkor sok gyerek fog megbetegedni. Ez probléma, különösen járvány idején” – mondta dr. Peter Hotez, a Texas Gyerekkórház Vakcinafejlesztési Központjának igazgatója. Továbbiak a cikkben