• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több az autista kisgyermek

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Drámai a helyzet a fővárosban az autista és más tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számának emelkedése miatt.

Mivel az önkormányzatnak nincs kiépített intézményrendszere az ilyen gyerekek fejlesztésére, ezért a sajátos nevelési igényű tanulókat elsősorban alapítványi iskolák látják el. A főváros a gyerekek speciális fejlesztéséért eddig fejenként havonta negyvenezer forintot adott az alapítványi óvodáknak, iskoláknak. Az utóbbi években azonban olyan mértékben nőtt a sajátos nevelési igényű gyerekek száma, hogy az önkormányzat mára képtelen a korábbi szinten finanszírozni az intézményeket, ezért átlagosan közel negyven százalékkal, huszonötezer forintra csökkentette a gyerekek utáni kiegészítő támogatást.

A sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek kategóriájába tartoznak a testi fogyatékos, valamint a tanulási, magatartási vagy pszichiátriai nehézségekkel küzdő - például autista és hiperaktív - gyerekek.

Az SNI-s gyerekek szüleit tömörítő szervezet, a Gyermekeink Jogaiért Egyesület Tarlós István főpolgármesternek címzett nyílt levelében tiltakozik a döntés ellen, és kéri őt annak megváltoztatására.

A szülők emlékeztetnek: a Fővárosi Közgyűlés még júniusban határozott a támogatás csökkentéséről, ugyanakkor elfogadott egy módosító javaslatot, amelyben felkérte a főpolgármestert, vizsgálja meg, miként biztosítható forrás a támogatás negyvenezer forintos átlagösszegének visszaállítására. A helyzet azonban a tanévkezdésig nem rendeződött. 

A szülők szerint bármilyen mértékű elvonás az ellátás színvonalának rovására menne, a normatíva radikális csökkentése pedig ellehetetlenítené az intézményeket. Hozzáteszik: nem volna méltányos a kieső támogatási összeget a szülőkre terhelni, a családok jó része elő sem tudja teremteni a pénzt.

A szervezet emlékeztet: amennyiben az SNI-s gyermekeket ellátó iskolák csődbe jutnak, a gyermekeket az önkormányzat kénytelen lesz többségi iskolákban elhelyezni, ezekben az intézményekben azonban nincsenek meg a sérült gyermekek fejlesztésének személyi és tárgyi feltételei.

A fővárosi önkormányzat elismeri, hogy kevés a 25 ezer forintos normatíva, és igyekszik rendezni a helyzetet. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága válaszában azt írta: az oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi főosztály átvilágította az érintett alapítványi iskolákat, és megállapította, hogy lehetőség szerint támogatható a fejenkénti 40 ezer forintos normatíva folyósítása. A hiányzó összeg fedezetét még keresik.