• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több az idős és kevesebb a fiatal

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap

Az utóbbi évtizedekben közel nyolcszorosára emelkedett a jórészt alkoholos eredetű májzsugorodás okozta halálozás.

A születések és halálozások összefüggését mutató demográfiai adatok alapján Heves megye és Gyöngyös népessége is folyamatosan csökken.

Míg tíz évvel ezelőtt a városban több mint 34 ezren éltek, addig 2007-ben már csak 32 731, tavaly pedig már csak 31 633 gyöngyösit számláltak - derül ki abból a beszámolóból, amit az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Hatvani, Gyöngyösi Kistérségi Intézete készített.

A vizsgálat eredményeiről dr. Éger Csaba kistérségi tiszti főorvos számolt be a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az értékelésből kiderült, hogy Gyöngyösön a népességszám folyamatos csökkenése mellett jelentősen nőtt a 65 éveseknél idősebbek részaránya a 15-64 éves korúak viszonylagos súlyához képest. A térségben az idősek eltartottsági rátája 50 évvel ezelőtt még 11 százalék volt, 2008. január elsején pedig már 25,9 százalékra nőtt. Az adatok alapján a szakértői vélemény megállapította, hogy jelentős gazdasági-társadalmi problémát hozhat magával az idősek hányadának jelentős növekedése a munkaképes korúak részarányához képest.

A népesség összetételének tanulmányozását jelentősen befolyásolja a születés, halálozás, bevándorlás, elvándorlás mellett a halálokok pontos ismerete. Az Észak-magyarországi régió halandósága az országban és az EU-ban is a legkedvezőtlenebbek közé tartozik. Különösen magas a 65 év alatti, úgynevezett korai halálozás. Dr. Éger Csaba elmondta: a rosszindulatú daganatos megbetegedések okozta korai halálozás 64 év alatt szintén messze meghaladja az EU-átlagot, főleg a férfiak tüdőrák illetve a nők méhnyakrák okozta halálozása miatt.

Az utóbbi években emelkedett mindkét nemben a vastagbél- és végbéltumorok száma. Rendkívüli gondot jelent, hogy az utóbbi évtizedekben közel nyolcszorosára emelkedett a térségben a jórészt alkoholos eredetű májzsugorodás okozta halálozás. Az ÁNTSZ által elvégzett vizsgálat megállapította, hogy az átalakult egészségügyi ellátórendszerben, valamennyi alapellátási szolgálatban a személyi és tárgyi szakmai minimum feltételek biztosítottak a városban.