• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több az oltásellenes kutyagazdi - ezért

Lapszemle 2023.09.07 Forrás: hazipatika.com
Egyre több az oltásellenes kutyagazdi - ezért

Az oltásszkepticizmus felerősödése súlyos közegészségügyi kockázatot hordozhat magában úgy a hobbiállatokra, mint az emberre.

A koronavírus-pandémia idején a különféle tévhitek és összeesküvés-elméletek nyomán jelentősen gyengült a gyermek- és felnőttkori védőoltások iránti bizalom. Egy friss amerikai felmérés szerint mindez már a házikedvencek beoltatása terén is érzékelhető, méghozzá aggasztó mértékben, írja a házipatika.com. 

Az Egyesült Államokban becslések szerint a háztartások 45 százalékában tartanak kutyát az emberek, ami egyébként nagyjából azonos az Európai Kisállateledel-ipari Szövetség (FEDIAF) által Európára kimutatott 46 százalékos aránnyal. Sok családnak tagja tehát legalább egy hűséges házőrző a tengerentúlon is, az állatok egészségének megőrzését azonban mind jobban veszélyezteti a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság. Egy, a Vaccine című tudományos folyóiratban augusztus végén megjelent tanulmány szerint az amerikai kutyatartók közel 40 százaléka ugyanis véli úgy, hogy az ebeknek adott oltások nem biztonságosak. Több mint 20 százalékuk úgy tartja, hogy a vakcinák hatástalanok, 30 százalékuk pedig szükségtelennek tartja azok beadatását – írja közleményében a Bostoni Egyetem.

Az amerikai lakosságra reprezentatív online felmérésben 2200 kutyagazdi vett részt idén tavasszal. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 37 százaléka tart attól, hogy a vakcináció autizmust okozhat kedvencénél, dacára annak, hogy ezt a feltevést semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá sem állatok, sem emberek esetében. A kutyaoltásokkal szembeni szkepticizmus vélhetően a koronavírus elleni vakcinákhoz kötődő ellenérzések mintegy mellékhatásaként erősödött fel. A felmérés ugyanis azt mutatja, hogy azok a válaszadók, akik kevesebb bizalmat táplálnak a humán oltások iránt, jellemzően kedvencük beoltása kapcsán is negatívabb hozzáállást tanúsítanak. Egyben a veszettség elleni védőoltásokat szorgalmazó törvényi szabályokat is nagyobb arányban ellenzik.

Az oltásszkepticizmus felerősödése súlyos közegészségügyi kockázatot hordozhat magában úgy a hobbiállatok, mint az ember tekintetében.

További részletek a házipatika.com cikkében.