• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre több egészségügyi dolgozó kerül karantéba

Lapszemle 2020.03.14 Forrás: Népszava
Egyre több egészségügyi dolgozó kerül karantéba

Az ellátótrendszer készül a helyzet súlyosbodására. Nem tudni, meddig lesz veszélyhelyzet. A vérigényes műtéteket elnapolják.

A kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva csak a sürgősségi műtétekhez biztosítja vérkészítményeket az Országos Vérellátó Szolgálat a kórházaknak – tudta meg a Népszava. Az intézmények sorra állítják le azokat a tervezett beavatkozásokat, amelyeknél szükség lehet nagyobb mennyiségű vérre. Így például a különböző nagy ízületi (csípő-, térdprotézis), valamint a sérv-, epeműtéteket. A mentőket naponta 100-150 esetben riasztják koronavírus-gyanús betegek szállításához, írja a Népszava.

A Szent László Kórházban másfél tucat egészségügyi dolgozó van már karanténban. Van olyan nővér, akit mindenféle előkészület nélkül munkaruhában szállítottak oda. Ő volt az egyik, aki ápolta azt a később fertőzöttnek bizonyult asszonyt, aki több napig feküdt a Szent János Kórház kardiológiáján.

A lap kérdésére, hogy a Magyar Orvosi Kamara kezdeményez-e etikai vizsgálatot az országos tisztifőorvos, az ágazatot irányító államtitkár és az orvosminiszter ellen amiatt, hogy megfelelő védőruha nélkül kénytelenek dolgozni az orvosok és az ápolók, hárító választ kaptak. Mint fogalmaztak: a kamara „előzetes tájékozódás nélkül, csupán a médiában megjelent hírek és újságcikkek nyomán nem kezdeményez etikai vizsgálatot tagjai ellen”. Válaszukban megjegyezték: az orvosi kamara kérdőívvel felméri, hogy hol milyen védőeszköz hiányzik.

Közben a tárca készül az ágazat nagyobb igénybevételére. Az egészségügyi dolgozók csak külön miniszteri engedéllyel hagyhatják el az országot. Információink szerint az utazási kérelmeket az intézményvezetőknek naponta kell összegyűjteniük és kora délutánig továbbítaniuk a kórházfenntartónak.

Egyelőre beláthatatlan, hogy meddig lehet szükség a vészhelyzet fenntartására – nyilatkozta a lapnak egy virológus. Az is csak jóslat, hogy a vírus valószínűleg érzékeny lehet a melegre. Szerinte a jó idő legfeljebb növelheti a járványügyi intézkedések hatékonyságát. A lassulással időt lehet nyerni, ahhoz, hogy egyszerre ne túl sok beteg zúduljon rá az ellátórendszerre, mint ahogyan az Olaszországban történt. Hozzátette: a járvány megfékezésében rendkívül sok múlik az emberek magatartásán. Így például azon, betartják-e a személyi higiénés előírásokat, megmossák-e elég gyakran a kezüket.

Legolvasottabb cikkeink