• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több emberről derül ki, hogy ebben a betegségben szenved

Lapszemle Forrás: teol.hu

A magyar lakosság 1-2 százaléka glutén érzékeny és legalább 15 százaléka tejcukor érzékenységben szenved.

A cöliakiában (lisztérzékenységben) szenvedők nagy részénél a betegség felismerése még meg sem történt, tehát sok a látens beteg – írja a teol.hu portálja.

A lisztérzékenység rossz elnevezés, ez egy autoimmun bélbetegség – mondja dr. Tóth Gergely gyermek-gasztroenterológus, a Balassa kórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa. A glutént kell kivonni az étrendből. Mivel egyre jobbak a diagnosztikai lehetőségek, mind több emberről derül ki, hogy ebben a betegségben szenved. Sajnos náluk is sokan vannak, akik nem tudnak róla, mert tünetmentesek. Ha valaki érintett, és mégsem diétázik, akkor később számolnia kell szövődményekkel, köztük a cukorbetegséggel, akár a pajzsmirigy- vagy béldaganattal is.

A cöliákia (lisztérzékenység) nem gyógyítható, így az orvos által történő diagnosztizálását követően a betegnek el kell fogadnia, hogy együtt kell élnie vele. A tejcukor-érzékenység és a tejfehérje-allergia tünetei a betegek egy részénél – főleg gyermekeknél – megfelelő diéta betartásával enyhülnek vagy teljesen eltűnnek. A lisztérzékenyek esetében az egyetlen mód a tünetek enyhítésére és megszüntetésére az élethosszig tartó diéta. A laktózérzékenység tüneteinek enyhítésére már léteznek úgynevezett laktózgyógyszerek, azonban ebben az esetben is hosszabb vagy rövidebb időre el kell hagyni a tejtartalmú termékek fogyasztását.

Sajnos egyre gyakoribbak Tolna megyében is az említett betegségek. Az érintett felnőtt vagy szülő – főleg a lehetséges szövődmények hallatán – szinte sokkos állapotban hagyja el a rendelőt, az orvos által elmondottak kavarognak a fejében – mondja saját tapasztalatai alapján Radványi Petra.

Az első rémült perceket követően tisztul a kép, rendszereződnek az imént hallottak, aztán megint minden összezavarodik. Mit is mondott? Hogy mondta? Diéta. Gluténmentesen, tejmentesen, életre szólóan? Nincs kenyér, kifli, meg tészta, meg rántott hús, sütemény... A felvágottban van liszt? És a tej, tejföl, sajt, joghurt, vaj? Akkor mit fog enni a gyerek?! Most mi lesz?

Aki „kezdő" beteg, az sokszor egyedül érzi magát a problémájával, hirtelen nem is tudja, hova forduljon segítségért. Aki már túljutott a kezdeti nehézségeken vagy már évek óta diétázik, segíthet másokon. Ezért gondoltuk, hogy a Szekszárdon már néhány éve nem működő klubot megpróbáljuk újra életre hívni. Azért, hogy segítsünk magunkon és segítsünk egymáson – tette hozzá Petra.

A klub működésének a célja egy olyan közösség létrehozása, ahol a liszt, laktóz és tejfehérje érzékenységben szenvedő Tolna megyei felnőttek, gyermekek és családjaik tapasztalatokat cserélhetnek, fontos és friss információkhoz juthatnak, valamint a diétához kapcsolódó életforma kialakításában kaphatnak hasznos tanácsokat. A klub az interneten is elérhetőek a www.facebook.com/lisztestejerzekeny.tolna oldalon.