• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több gond van az iskolai orvosi igazolásokkal

Lapszemle 2023.04.15 Forrás: Blikk Online
Egyre több gond van az iskolai orvosi igazolásokkal

Hiába nehezíti a szülők, és háziorvosok munkáját is a jelenlegi rendszer, az intézmények még sem bíznak meg kellő mértékben a szülőkben.

A gyermekorvosok dühösek, állításuk szerint idejük felében gyakorlatilag "igazolásgyárként" működnek, amely sok esetben, a valóban orvosi ellátásra szoruló beteg gyermekek kezelésétől veheti el az időt. A házilag könnyen orvosolható betegségek esetén is kénytelenek orvosi igazolást kérni a szülők, mivel az iskolák nagy többsége nem fogadja el az általuk írt igazolást, csupán évente 3 alkalommal. Hiába nehezíti a szülők, és háziorvosok munkáját is a jelenlegi rendszer, az intézmények még sem bíznak meg kellő mértékben a szülőkben, állítja egy budapesti háziorvos - írja a blikk.hu.

Már évek óta húzódik az a probléma, amely a szülők, gyermekorvosok és az oktatási intézmények hármasa között zajlik, azonban a legtöbb iskola láthatólag még sem kíván előrelépést tenni az ügyben. Körbejártuk hogyan vélekednek a fennálló helyzetről maguk a gyermekorvosok, és milyen megoldások lehetségesek a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) szerint.

A jelenlegi rendszer szerint a gyermekek nevelési-oktatási intézményektől (beleértve az iskolák mellett az óvodákat is) való távolmaradását kétféleképpen lehet igazolni a 20/2021 EMMI-rendelet szerint: betegség esetén orvosi igazolással, egyéb okból pedig az iskola házirendjében rögzítettek szerint a szülő közreműködésével, nyilatkozza a Blikk megkeresésére dr. Rósa Ágnes, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke. Fontos kiemelni, hogy a legtöbb iskolai házirend a szülő által igazolható hiányzásokat tanévenként maximum 3 napban rögzíti, így a szülők az apró megbetegedések esetén is kénytelenek orvosi igazolást igényelni, noha a gyermek betegsége otthon is – a szülők által – könnyen gyógyítható lenne.

"Bár az említett jogszabály az oktatási-nevelési intézmények, azok fenntartója és a szülők felé fogalmaz meg kötelezettséget, a kiterjesztett értelmezés és a szokásjog alapján a betegség miatti hiányzásokat, legyenek azok akár banális, szülő által otthon jól kezelhető betegségek – nátha, gyomorrontás – is orvosi igazolásokhoz köti" – mondja az alelnök. Majd rávilágít, hogy a betegség tüneteinek jelentkezését és annak súlyosságát elsősorban az orvos a szülő elmondása alapján rögzíti, valamint a tünetmentes állapotról, vagyis a betegség végéről is a szülő nyilatkozik. Ezáltal az orvosok az igazolásokban azt tudják meghatározni, hogy a gyermek milyen időszakban nem látogathatja az intézményt.

További részletek a cikkben.