• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre többen kerülnek kórházba D-vitamin túladagolás miatt

Lapszemle 2022.07.11 Forrás: origo.hu
Egyre többen kerülnek kórházba D-vitamin túladagolás miatt

Az előírt adagokban szedve biztonságos étrend-kiegészítők potenciálisan mérgezők is lehetnek, ha veszélyes mennyiségben alkalmazzák azokat.

A D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők túladagolása lehetséges és potenciálisan kártékony – figyelmeztetnek orvosok a BMJ Case Reports szakfolyóirat esettanulmányában azok után, hogy egy férfi a túlzott D-vitamin-bevitel tünetei nyomán kórházi kezelésre szorult - idézte az origo.hu. A korábban „D-hipervitaminózis"-ként ismert állapot világszerte egyre gyakoribb, és veszélyes egészségügyi következmények egész sorát vonzhatja magával – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

A napi ajánlott D-vitamin-bevitel megszerezhető a táplálékból (pl. erdei gombákból, olajos húsú halakból), a napsugárzásnak való kitettség révén, illetve étrend-kiegészítőkből.

„A D-vitamin lassú átforgási ciklusára való tekintettel – a molekula szervezetben töltött féléletideje kb. 2 hónap – a D-vitamin mérgezési tünetei fokozatosan alakulnak ki, és a panaszok több hétig fennállhatnak" – figyelmeztetnek a szerzők. Rámutatnak: a D-vitamin-mérgezésnek sokféle és változatos tünete lehet, melyek legtöbbjét közvetlenül a vér túl magas kalciumszintje okozza. A mérgezés jelentkezhet álmosság, zavartság, apátia, cselekvés- és reakcióképtelenség, pszichózis, depresszió, kóma, anorexia, hasi fájdalom, hányás, székrekedés, gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás, magas vérnyomás, szívritmuszavar és veseproblémák – akár veseleállás – formájában.

Egyéb lehetséges tüneteket is leírtak már, köztük a keratopátiát (gyulladásos szembetegséget), fájdalmas ízületi merevséget (arthralgiát), halláscsökkenést és siketséget – teszik hozzá a cikket jegyző orvosok, akik megjegyzik: itt egyetlen esetről van szó, és bár a D-hipervitaminózis kétségtelenül gyakoribbá vált, azért még mindig igen ritka. A cikk ezzel a tanulsággal zár: „Ez az esettanulmány újból ráirányítja a figyelmet arra, hogy az előírt adagokban szedve biztonságos étrend-kiegészítők potenciálisan mérgezők is lehetnek, ha veszélyes mennyiségben, illetve veszélyes kombinációkban alkalmazzák őket."

Legolvasottabb cikkeink