• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egyre többen szülnek harmincéves kor fölött

Lapszemle 2023.02.24 Forrás: Pénzcentrum
Egyre többen szülnek harmincéves kor fölött

Az életkor növekedésével a vetélés kockázata is emelkedik, azonban más egészségügyi hatásai is lehet a terhességnek későbbi életkorban.

A magyarországi születési statisztikák szerint az anyák több mint fele elmúlt 30 éves, amikor gyermeke születik, és az utóbbi évtizedben számottevően nőtt a 40 év felett szülő nők aránya is. Mindeközben az utóbbi években csökkent a magyar anyáktól külföldön született gyermekek száma, a közülük Magyarországon anyakönyvezettek aránya viszont némileg emelkedett. A házasságon kívül született gyermekek aránya drasztikusan csökkent, utoljára 2001-ben volt ilyen alacsony az arányuk az utolsó ismert adatokból kiindulva, írja a Pénzcentrum

Amíg a kormány bizonyos kedvezőtlennek ítélt demográfiai folyamatok megfordításáért mozdítaná elő családkedvezmények, támogatások útján a gyermekvállalást minél korábban, addig élettanilag sem elhanyagolható a kockázata annak, ha valaki magas életkorban vállal gyermeket. Ma már köztudott, hogy az életkor növekedésével a vetélés kockázata is emelkedik, azonban más egészségügyi hatásai is lehet a terhességnek későbbi életkorban az anyára és a magzatra egyaránt. Megfelelő szűrésekkel, elővigyázatossággal azonban ezeknek legnagyobb része kiküszöbölhető. Mindössze jobb tudni, ha valaki 35 éves kora után vállal gyermeket, jobban figyelnie a terhességi cukorbetegség, a kromoszómarendellenességek, a trombózis, magzatvíz-embólia, magas vérnyomás kialakulására. Magasabb életkorban a császármetszés is jellemzőbb, a szülés közbeni komplikációk, és korai fájások is gyakrabban jelentkeznek.

Egészen 2010-ig a magyar nők többsége 30 év alatt volt, amikor gyermeket szült - függetlenül attól első vagy további gyermekekről volt-e szó - azóta jellemzőbb a 30 év feletti gyermekvállalás. Ugyanakkor 2011 óta szinte stagnál a 30 év alatt és 30 év felett szülő nők aránya, a fiatalabbaké 50 százalék alatt marad. Sőt, azóta a 30 év alatti apák aránya sem lépte át a 25 százalékot. Az apák esetében jóval több a 40 év felett gyermeket vállalók aránya a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) utolsó korcsoportos bontású, 2021-es adatai szerint. 

A KSH a Magyarországon történt élveszületéseket veszi számba, valamint a magyarországi lakcímmel rendelkező anyák külföldön történt szüléseit, amennyiben az esemény anyakönyvezésére Magyarországon is sor kerül. A korcsoportos statisztikákból látható, hogy több mint egy évtizede a 30 év felett szülő nők vannak többségben, a 30 év alatti apák aránya pedig 25 százaléknál is kevesebb. Az utóbbi években annyi változás történt, hogy mindkét nem esetében egyre nagyobb a 40 év felett gyermeket vállalók száma:

További részletek a Pénzcentrum cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink