• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre többet tudunk a vírusról

Lapszemle 2020.05.11 Forrás: Origo
Egyre többet tudunk a vírusról

Az eddig megszűrt, több mint 577 dolgozó esetében - amely csaknem a Szent Imre teljes állományát jelenti - 38 teszt pozitív lett.

Összhangban az országos adatokkal, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházba érkező Covid-gyanús betegek száma is csökkent az elmúlt napokban. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy vége a járványnak. A kormány intézkedései nemcsak a járvány javuló egészségügyi mutatói, hanem az élet és a gazdaság fokozatos beindításának szükségessége miatt is történtek. Az országos kórházfőparancsnok-helyettes, Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója az Origónak azt mondta: azt még pontosan nem lehet prognosztizálni, hogy a május negyedike utáni újraindításnak milyen következményei lesznek, de ha a lakosság fegyelmezett és felelősségteljes magatartása megmarad, azzal egyértelműen nyerhetünk a láthatatlan ellenséggel szemben. Biztató, hogy az emberek az elmúlt hetekben megtanulták a védekezés alapvető szabályait, és megértették ennek fontosságát.

Az elmúlt napokban történt-e változás a Covid-gyanús betegek számában?

Véleményem szerint biztató, hogy a Szent Imre Egyetem Oktatókórházban a sürgősségi osztályra érkező Covid-gyanús betegek számának enyhe csökkenését tapasztaljuk, s ez egyébként szinergiában van az országos adatokkal is. Örömteli a gyógyultak számának lassú emelkedése is. A kórházunkba felvett koronavírusos betegek mintegy negyven százaléka már gyógyultan távozott. Sőt, több beteget lélegeztetőgépről is le tudtunk venni, de volt olyan páciensünk is, aki életveszélyes állapotban került felvételre, és intenzív kezelésre szorult, de mára már gyógyultan távozhatott a kórházból. Számunkra az igazi örömet mindig a gyógyult betegek távozása jelenti.

Az országban elsőként önöknél indult SARS-COV-2 IgG-tesztelés. Milyen eredményeket hozott eddig?

Nemzetközi és hazai tapasztalatok mutatják, hogy az antitest-gyorstesztek többsége csak nagyon korlátozottan, vagy egyáltalán nem használható a koronavírus-fertőzés jelenlétének, vagy az abból való felépülés kimutatására. A napokban elkészült hazai vizsgálati eredmények szerint a bevizsgált, két különböző típusú, hazánkba nem hivatalosan, nagy tételben beszállított koronavírus-gyorsteszt a ténylegesen pozitív esetek mindössze 30%-át képes kimutatni. A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban az országban elsőként néhány napja kezdődött a SARS-COV-2 IgG-tesztelés, amely az amerikai és az európai hatóságok engedélyét is megkapta. Ez egy olyan teszt, amely 100 %-os szenzitivitással és 99,5 %-os pontossággal igazolja, hogy a tesztelt alany korábban átesett-e a COVID-19 vírusfertőzésen. Az eddig megszűrt, több mint 577 dolgozónk esetében - amely csaknem a teljes állományunkat jelenti - 38 pozitív lett. Ebből négy embernek a PCR-tesztje - vagyis a torok- és orrgaratból vett minta alapján végzett vizsgálat - lett pozitív. Tizenhét dolgozó PCR-tesztje negatív lett, a többieknél még nem készült el a torok- és orrgarat mintájából végzett vizsgálat. Ez egyértelműen igazolja az időben bevezetett szigorú egészségbiztonsági és munkavédelmi intézkedéseink létjogosultságát.

További részletek a cikkben.