• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egységesebb Európára van szükség az egészségügyben

Lapszemle 2020.06.27 Forrás: Napi.hu
Egységesebb Európára van szükség az egészségügyben

Az EU most először képes lesz tartalékot képezni orvosi eszközökből és egészségügyi személyzetből - többek között "repülő orvosokból".

A Covid-19 világjárvány megmutatta, hogy egészségügyi válság esetén összefogás nélkül saját érdekeink ellen dolgozunk, a szolidaritás viszont életeket ment - véli Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelő uniós biztos. A járvány által teremtett kihívásokra válaszul az EU egy ambiciózus tervvel állt elő, ami alapvető paradigmaváltást hozhat az egészségről alkotott képünk és az egészségügyi beruházások terén, írja a Napi.hu.

A kihívásokkal - még a legnehezebbekkel is - azonban új lehetőségek nyílnak meg. Európa, amint azt a múltban is tette, le fogja vonni a válság tanulságait. Jobban fel kell készülnünk, hogy ha valaha újra ilyen helyzetbe kerülnénk, másképpen reagáljunk. Soha többé nem akarjuk, hogy az egészségügyi dolgozóinknak választaniuk kelljen, hogy melyik beteg kapjon életmentő felszerelést. Nem szeretnénk újra azt látni, hogy a tagállamok lezárják a határokat, és másokat megakadályoznak abban, hogy hozzáférjenek a létfontosságú gyógyszerekhez vagy védőeszközökhöz. Nem akarunk túlterhelt régiókat vagy országokat, amelyek nem képesek megfelelően gondoskodni mindenkiről, a határ másik oldalán pedig mindeközben kihasználatlan kórházi ágyak vannak. Polgáraink többet várnak Európától - joggal. Ennek egyértelműen hangot adtak.

Új fejezet az uniós egészségpolitikában

Válaszunk "az EU az egészségügyért" program, amely az uniós egészségügyi politika új fejezetét nyitja meg. "Az EU az egészségügyért" programmal biztosítani fogjuk, hogy a jövőben felkészültebbek legyünk arra, hogy egészségügyi válságok esetén megvédjük az európai polgárokat és javítsuk az egészségügyi ellátásukat. Ez az EU eddigi legambiciózusabb egészségügyi programja: a pénzügyi források 2000 százalékkal nőttek és a program egyértelmű célja, hogy az egészségügy az EU egyik legfontosabb prioritásává váljon.

Íme, egy bátor, ambiciózus és a Covid-19 utánra tekintő EU. 9,4 milliárd euró: a számok önmagukért beszélnek. A Covid-19 világjárvány valójában azt mutatta meg, hogy elérkezett az idő egy alapvető paradigmaváltásra az egészségről alkotott képünk és az egészségügyi beruházások terén.

Az EU most először képes lesz tartalékot képezni orvosi eszközökből és egészségügyi személyzetből - többek között "repülő orvosokból". Ezek a források válság idején vethetők be azokon a helyeken, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. "Az EU az egészségügyért" program keretében arra törekszünk, hogy mindenkor rendelkezésre álljanak a szükséges védőeszközök, gyógyszerek és orvostechnikai eszközök, és hogy ezek megfizethetők és innovatívak legyenek.

Legolvasottabb cikkeink