• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Éheztették és leláncolták a fogyatékkal élőket Gödön?

Lapszemle Forrás: Weborvos összeállítás

A szakemberek hiánya okozza a legtöbb bajt, a sokkoló körülményeket nehezen viselik.

Az emberi szenvedés szinte elképzelhetetlen példáit sorolják abban a jelentésben, amelyet szerdán Budapesten hozott nyilvánosságra a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezet, olvasható a 444.hu portálon.
Az MDAC, amely a világon mindenhol a szellemi fogyatékkal élők jogainak védelmével foglalkozik, egy magyar állami intézményt, a Gödön található, TOPhÁZ Speciális Otthon nevű bentlakásos intézetet világította át.

Az MDAC hat hónapos vizsgálatát összegző 30 oldalas jelentés szerint a 220 értelmi fogyatékos, mozgás- és halmozottan sérült gyereknek és felnőttnek otthont adó Topház lakóit közül sokat bántalmaztak és kínoztak, többeket ágyukhoz kikötve vagy éppen kényszerzubbonyban.

Így például láttak egy alig hároméves gyereket, akit rácsos ágyban tartottak, járni nem tudott, és az izmai is visszafejlettek. Másokon nyílt sebeket láttak, és olyanok is voltak, akiken az alultápláltság egyértelmű jelei mutatkoztak.

A szervezet nevében megszólaló Steven Allen szerint a magyar állam a Topház 220 lakóján kívül fogyatékkal élő felnőttek és gyerekek tízezreit dugja el olyan „raktárakba", ahol minél kevesebbet vannak szem előtt.

Allen szerint a jelentésük is bizonyítja, hogy a Topházban uralkodó állapotok olyan rendszerszintű hiányosságok tünetei, amelyek a magyar állam részéről a jogalkotásban, a szakmai munkában és a létrehozott intézmények független monitorozásában egyaránt jelentkeznek.

Az MDAC mindezek alapján a Topház bezárását követeli, valamint a fogyatékkal élőkért felelős teljes magyar állami rendszer átvizsgálását követeli.

A jelentésben is bemutatott képek alapján azonban nehezen eldönthető, hogy a fizikailag és szellemileg is sérült gyerekek esetében valóban éheztetés és bántalmazás okozza-e a sérüléseket - írja az mno.hu portálja.

Előfordulhat ugyanis az is, hogy izomsorvadás miatt soványak, vagy maguknak okoztak sérüléseket. Egy neve elhallgatását kérő gyógytornász lapnak a témával kapcsolatban arról beszélt: ránézésre nem lehet eldönteni, hogy miről van szó, sőt ehhez még egy személyes vizsgálat sem elég, hiszen például a soványság lehet betegség tünete is. Egyértelműen csak labor- és genetikai vizsgálatok után lehetne állást foglalni, ezek nélkül felelőtlenség bármit kijelenteni.

A dolgozói létszám is egyre fogyatkozik, mint mondta, neki is sokkoló volt, mikor először járt az intézményben, és egyre többen döntenek úgy, hogy inkább máshol folytatják.

Hangsúlyozta: nem is a pénz-, hanem a szakemberhiány okozza a legtöbb bajt, mivel hiába akarnának olykor egy-egy bentlakóval többet foglalkozni, erre nincs mindig idő. Pluszfeladatok egyáltalán nem férnek bele.

Forrásunk beszélt arról is: nincs ugyan rálátása az összes osztályra, éheztetésről ő soha nem hallott, nem is tapasztalt ilyet. Vannak olyan fiatalkorúak, akik csak tápszert ehetnek, vagy szondán keresztül kell táplálni őket, és előfordul az is, hogy valaki a betegsége miatt nem tud hízni. Igyekeznek megfelelően táplálni a gyerekeket, de van, akiben egyszerűen nem marad meg az étel.

A jelentésben is megjelenő lekötözéssel kapcsolatban kifejtette: van, akinél azért van erre szükség, hogy ne tegyen kárt magában, és előfordult az is, hogy a dolgozók testi épsége került veszélybe.

Az Emmi rendkívüli vizsgálatot indított, és azonnali hatállyal felmentette az intézmény vezetőjét.