• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elégedetlenek az orvosok, sokan külföldön vállalnak munkát

Lapszemle Forrás: vaol.hu

A röghöz kötés sem megoldás, a tandíját két hónap alatt megkeresheti kint a kezdő orvos.

Évente 800–900 orvos vándorol külföldre, körülbelül ennyien végeznek egy évfolyamban az orvosi egyetemen. Gond van az orvosi bérekkel, s nem garantált az idei emelés sem. Ha így folytatódik, akkor lassan nem lesz, aki gyógyítson – írja a Vas Népe Online.

Dr. Lazáry György, a Vas Megyei Orvosi Kamara ügyviteli vezetője elmondta, hogy március 7-én kezdődnek a tárgyalások az emeléssel kapcsolatban. Hallani lehet 50 milliárd forintos pluszpénzről, melyet az emelésre szánnak, ám ezek csak híresztelések. Egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni.

– Úgy látszik, hogy csökkent az elvándorlók száma, most 800-900 körül van. Ez körülbelül éppen annyi, amennyit képez évente az egyetem. Valamit tenni kell, mert komoly gondok lehetnek. Feszültségforrás a bérek helyzete. Nemrég megemelték a kezdő orvosok bérét 100–150 százalékkal Ez újabb problémát generált, hiszen a kezdő orvosok annyit keresnek, mint a 20-30 éve praktizáló kollégák. A másik gond a kényszernyugdíjazás kérdése. Ez hatezer orvos elvesztését is jelentheti.

Ma már minden szakmában orvoshiány van, a háziorvostól kezdve a szülész-nőgyógyászon keresztül a sebészig. Ha az orvosi bér hamarosan nem fog közelíteni az uniós bérekhez, akkor az orvosok előbb-utóbb el fognak menni.

Dr. Lazáry György szerint a röghöz kötés sem megoldás, hiszen a tandíját két hónap alatt megkeresheti kint a kezdő orvos, így könnyedén vissza tudja majd fizetni. Az előző béremelés nem megoldás volt, hanem tűzoltás. Az alapbért ugyanis nem változtatták meg. Az orvosi jövedelem jelentés része (körülbelül a fele) pótlékokból áll. Ha pedig nem emelik az alapbért, nem emelkedik a pótlék sem. Gondot jelentett az is, hogy nagy különbségek voltak az emelés mértékében is. Egy bruttó 250 ezer forintos bérnél bruttó 60 ezret tettek rá, míg bruttó 300 ezer forint feletti bérnél bruttó 10 ezer forint járt.

- Nyugat-Európa több országában is jelentős mértékű orvoshiány van - emelte ki a vezető -, így van befogadóképesség. Egy németországi jelentés szerint ott 80-90 ezer orvosra lenne szükség. Akár az összes orvos elmehetne Magyarországról. Valamit tenni kell, különben nem marad gyógyító a hazánkban.
A tejes interjút a Vas Népe Online oldalán olvashatja!