• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Elegendő lehet a fedezet a bérrendezésre

Lapszemle 2019.08.17 Forrás: Világgazdaság Online
Elegendő lehet a fedezet a bérrendezésre

A nemzetgazdasági átlaghoz a 259 milliárd helyett 282 milliárd, míg a versenyszféra keresetéhez 301 milliárd forint kellene.

Tavaly tizenhat százalékkal maradt el az egészségügyi alkalmazottak keresete a versenyszféráétól, jövőre viszont megtörténhet a felzárkózás, írja a Világgazdaság Online.

A közösségi fenntartású intézményekben az egészségügyi dolgozók havi bruttó átlagkeresete tavaly havonta 288 ezer forint volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Bár ezt a nemzetgazdaságban számolt 317 ezer forintos átlagkereset is meghaladta 9 százalékkal, igazán az volt a szembeszökő, hogy a vállalati szféráénál 16 százalékkal alacsonyabb volt.

A Magyar Orvosi Kamara szerdai közlése szerint az orvosok alapbérét 900 ezer forintra kellene emelni ahhoz, hogy a paraszolvencia megszűnjön. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma erre úgy reagált, hogy jövőre 184 milliárd forinttal jut több egészségügyre, mint az idén, ennek egy részét béremelésre fordítják.

Mivel még néhány hónapot várni kell a tavalyi zárszámadásra, a Világgazdaság a 2017-es költségvetés végrehajtásából kiindulva becsülte meg a bérkorrekció méretét. Eszerint az állam két éve mintegy 228 milliárd forintot költött a gyógyító-megelőző ellátásban dolgozók bérére, ez 77 ezer fővel számolva havi 247 ezer forintos átlagkereset, ami közel áll a KSH 253 ezer forintos becsléséhez.

Mivel a statisztikai hivatal becslése szerint 2017-ről 2018-ra 13,9 százalékkal emelkedhettek az egészségügyi keresetek, ezzel korrigálva a múlt évben 259 milliárd forintos lehetett az érintett ráfordítás, a pontos adat a szeptember végi, október eleji zárszámadásból derül ki. Ha egy lépésben, azonnal és 2019 elejétől visszamenőlegesen szeretnék felzárkóztatni az egészségügyi béreket a nemzetgazdasági átlaghoz, 282 milliárd forintra kellene emelni a ráfordítást, míg a versenyszféra keresetének eléréséhez 301 milliárd forintra lenne szükség.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható.

Legolvasottabb cikkeink