• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Eleget mozog egy átlag magyar nyugdíjas?

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Egyoldalúan étkeznek, sokszor elfelejtkeznek a folyadéfogyasztásról és félnek elkezdeni bármiféle mozgást.

A magyar idősek háromnegyede nem sportol rendszeresen, saját bevallásuk szerint az időhiány, a lustaság és a rossz egészségügyi állapot áll ennek hátterében – derült ki egy országos kutatásból. A felmérés arra kereste a választ, hogy egészséges életmódot folytatnak-e az ötven év felettiek, sportolnak-e rendszeresen és milyen élelmiszereket fogyasztanak leginkább – olvasható a szoljon.hu portálján.

A felmérésből arra is fény derült, hogy a napi szintű fogyasztásban a pékáruk állnak az első helyen, illetve az idősek 46 százaléka fogyaszt gyümölcsöt napi rendszerességgel. Zöldség azonban már csak 31 százalékuk, hús pedig csak ötödük asztalára kerül mindennap. Édességet a válaszadók fele fogyaszt, hetente többször is.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy egyoldalúan étkeznek, pedig nekik is ugyanúgy szükségük lenne a változatos táplálkozásra, mint a fiatalabbaknak, annyi különbséggel, hogy ebből ők kevesebbet kell hogy fogyasszanak, mert idős korban az életfunkciók fenntartásához kevesebb táplálékra van szükség.

Az időseknek mindennap kellene gabonaféléket, gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztaniuk. Ezenkívül a fehérjebevitel is fontos, tehát tejtermékek, tojás, húsfélék és hal fogyasztása. Húsok közül főleg a fehér húsokat, tehát szárnyashúsokat ajánlatos fogyasztani és nagyon fontos lenne mindenkinek, hogy hetente legalább egyszer halat egyen. Amiről pedig szinte minden idős elfelejtkezik, az a folyadék. Hacsak nincs olyan betegség, ami korlátozná a vízbevitelt, napi két liter folyadékot kellene meginni az időseknek is – fejtette ki Dr. Maczó János szolnoki háziorvos.

A szakember arra is rávilágított, hogy az idősek félnek elkezdeni bármiféle mozgást, pedig nekik is szükségük lenne rá, viszont nagyon fontos, hogy nem megterhelő mozgást kell végezni.
Olyan sportot kell választani, amely alacsonyabb intenzitással jár és a sérülésveszélye minimális. Ilyenek például a gyaloglás, séta, úszás, gimnasztikai gyakorlatok, de a tánc is nagyon jó. Nagyon fontos, hogy ne hetente egyszer, kétszer, hanem mindennap mozogjunk – tanácsolta dr. Maczó János.

Legolvasottabb cikkeink