• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elektronikus receptek: nemsokára kötelező

Lapszemle Forrás: szekelyhon.ro

Az egészségbiztosító igazgatója bizakodó, mint mondta, nem lesznek nagy gondok.

A háziorvosok szerint még mindig vannak hibák az elektronikus receptek rendszerében, az egészségbiztosító pénztár képviselője szerint viszont nincs akadálya annak, hogy 2013. január elsejétől átálljanak teljesen az elektronikus vényre - írja a szekelyhon.ro.

Következő év elejétől az eddig párhuzamosan használt hagyományos és elektronikus receptek helyett csak az elektronikusak maradnak forgalomban. Az elektronikus receptírás és gyógyszerkiadás kapcsán a háziorvosok és gyógyszerészek korábban számos problémát jeleztek. Kollégái visszajelzései szerint ezek nagy része most is fennáll – mondta Soós Szabó Klára, a Hargita Megyei Háziorvosok Szövetségének elnöke. Kifejtette, a rendszer továbbra is gyakran akad el, amikor pedig sokan használják, akkor nagyon lassú.

A háziorvosok szervezetének elnöke szerint nagy gondot okoz, hogy hiányos az egészségbiztosító pénztár adatbázisa, nem naprakészek a benne szereplő információk a biztosítottakról, ha pedig egy személy nem jelenik meg biztosítottként a rendszerben, akkor nem tud neki az orvos gyógyszert felírni. A problémákat jelezték az egészségbiztosítónak – mondta még el Soós Szabó Klára.

A Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár szerződéskötésekért felelős igazgatója szerint a rendszer készen áll az átállásra, nincs komoly akadálya annak, hogy teljesen áttérjenek az elektronikus receptekre. Rodica Biro a lap érdeklődésére elmondta, reggel és egyes, nagyon forgalmas órákban valóban lelassul az elektronikus rendszer, amelynek alapján felírják és kiadják a gyógyszereket, az orvosoknak és gyógyszerészeknek szerinte ez nem okoz akkora gondot. „Az internet leállására és az áramkiesésekre pedig nincs megoldás, erre nem lehet felkészülni, ezek előfordulnak" – mondta.

Kihangsúlyozta, az adatbázis sem kellene már gondot jelentsen, mert folyamatosan frissítik ezt, fokozottan oda fognak figyelni rá. Ez nem fog fennakadást okozni a gyógyszerhez való hozzáférésben – nyomatékosított Rodica Biro.

A kórházaknál és a járóbeteg-rendelésben dolgozó szakorvosoknál is kötelező lesz az elektronikus receptekre való áttérés és náluk sem túl jó a már ezt használók aránya, a biztosító adatai szerint a kórházak közül csak a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi próbálta ki az újfajta receptfelírási módot és a szakorvosok között is van, aki még sosem adott ki ilyen receptet. Az egészségbiztosító pénztár szerződéskötésekért felelős igazgatója bizakodó, mint mondta, nem lesznek nagy gondok és el tud indulni január 1-től a teljesen elektronikus alapú gyógyszerfelírás és kiadás.