A vita ellenére tudható, milyen ételek hatékonyak a depresszió lekűzdésében.
A WHO előrejelzése szerint az évtized végére a depresszió lesz a második leggyakoribb betegség a Földön. A fejlett világban élők közel felét életében legalább egyszer személyesen érinti pszichés probléma vagy szenvedélybetegség. Sokan a táplálkozást teszik ezért felelőssé. Ugyan megoszlanak a szakmai vélemények a témában, markáns vonalat képviselnek azok az orvosok és pszichiáterek, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak az étkezési szokásoknak és a szervezetbe juttatott vitaminok és nyomelemek hatásának - írja a Népszabadság.
Összességében a következő táplálkozási és életmódbeli elveket tartják bizonyítottan hatékonynak a depresszió leküzdésére az orvosok:
- Friss, nyers alapanyagokból készült ételek, különösen zöldség, hal és teljes értékű gabonák. Ellenkező hatást vált ki és ezért kerülendő a cukor, a finomított olajban sült ételek, a liszt és az alkohol.
- Omega-3 zsírsav, minőségi halolajból.
- Cink, B6-vitamin és magnézium – a hangulatfelelős mikroelemek.
- Napfény, a D-vitamin legolcsóbb forrása.
- Hetente háromszor aktív mozgás, ami megemeli a pulzust.
- Önkényeztetés – az elégedettség szimbolikus formájából minden napra jusson legalább pár perc. Illatos fürdő, barkácsolás, zenehallgatás, egy csésze szertartással készített tea. Bármi, amit mosolyogva lehet megtenni.