• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Inkább egy cégnek dolgoznának a szentesi orvosok

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

A térségben az OMSZ működteti az ellátást immár 18 éve. (Frissített)

Maradjon a régi felállás, vagy újítson a szentesi önkormányzat, és bízza egy vállalkozásra az orvosi ügyeletet? A doktorok azt mondják: utóbbi esetben anyagilag sokkal jobban járnának. Ma óránként 800 forintot visznek haza ezért a munkáért - írta a a Délvilág Napilap híre nyomán a delmagyar.hu portálja tegnap.

Októberben a jövő évi költségvetési koncepció kapcsán a városatyák amellett tették le voksukat: az önkormányzat – úgy, ahogy eddig – a mentőszolgálattal kössön szerződést, a számviteli lebonyolítás kerüljön a Városi Intézmények Gazdasági Irodájához. Két kivétellel a járás falvai is szeretnének csatlakozni az ellátáshoz. Árpádhalom a földrajzi közelség miatt a Békés megyei Orosházával fűzné szorosabbra a kapcsolatait, Fábiánsebestyén a maga útját járja.

- Azt szeretnénk, ha egy vállalkozással kötne szerződést a város. Az ügyeleti díjakról utoljára öt éve tárgyaltunk, óránként 800 forintot kapunk kézhez a munkáért. Elmaradtak a beugró rezidensek, hiszen máshol többet keresnek, a helyben dolgozó orvosokra maradt az ellátás – emelte ki Chomiak Waldemar háziorvos. Az éjszakás műszak után elkezdeni a saját rendelésünket, ráadásul ennyi pénzért, nem motiváló.

December elején kell az OEP-hez benyújtani a működési engedélyt, addig dönteni kell. Mivel jelenleg a vállalkozóként tevékenykedő háziorvosokat szerződés köti a városhoz, a gyógyítók attól tartanak, ha marad a régi felállás, kötelező lesz számukra bármilyen kis összegért ügyeletet adni.

Szétbombázzák az ügyeleti rendszert?
Csupán a szentesi háziorvosok kényelmét szolgálná a város ügyeleti rendszerének szétbombázása – vélekedik Zentay Attila, a mentőszolgálat dél-alföldi orvos igazgatója - reagálva a Délmagyarország Napilapnak a tegnap megjelent írásra (ld. fent). 

– Az ülésre a Szentes és térségének központi ügyeletét szervező Országos Mentőszolgálat illetékes vezetője nem kapott meghívást – hangsúlyozta Zentay Attila, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvos igazgatója, aki így a lapon keresztül fejtette ki az üggyel kapcsolatos álláspontját.

Szentesen havi 800 ezer forintból kell megoldani az üzemeltetést, kifizetni a gyógyszer- és eszközfelhasználást, a rezsit, az adminisztrációs költségeket és a diszpécserszolgáltatást. A nyilvánosságra hozott adattal szemben pedig az orvosok vállalkozói díja nem 800, hanem hétköznap 1700, hétvégén 1900 forint óránként.

A főorvos megjegyezte, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy külső szolgáltató esetén miként lenne magasabb az orvosi díjazás, hiszen ez a tevékenység közfinanszírozott, további forrásokkal pedig az önkormányzatok nem rendelkeznek. Egy profitorientált cég sem tudna ennél magasabb összegeket előteremteni, hacsak nem a működésre szánt összegből vonna el. Ez utóbbi viszont szakmailag kifogásolható döntés lenne.

Legolvasottabb cikkeink