• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Éles szópárbaj holding-ügyben

Lapszemle Forrás: Kelet-Magyarország - InfoNyíregyháza

Kórházösszevonás, létszámleépítés és közbeszerzések - az MSZP megkérdezte.

A Szabolcsban tervezett kórházösszevonások, a holdingnál várható létszámleépítés és a tömbkórház kapcsán tett fel kérdéseket hétfőn az MSZP megyei vezetése, a válaszokat Seszták Oszkár közgyűlési elnöktől, dr. Tilki Attila és Fülöp István országgyűlési képviselőktől, valamint az Egészségügyi Holding vezetésétől várták. A tájékoztatón megszólítottak a Kelet-Magyarország napilapban reagáltak a felvetésekre.

– A megye kórházai és egészségügye felett gyülekező egyre sűrűbb fekete felhők kérdések tucatjait vetik fel – kezdte hétfői sajtótájékoztatóját Halmi József, az MSZP megyei alelnöke:

– Feltűnő, hogy az Egészségügyi Holding új vezetése a megye egészségügyéért évtizedek óta dolgozó szabolcsi szakembereket küld el, miközben a Debrecenből érkezett szakmai főigazgató a helyén maradhatott. A fővárosi vezérigazgatót nem érdekli, hogy Tóth Lajos Barnának milyen szerepe volt a ma már vizsgálat tárgyát képező automatizált gyógyszeradagoló-rendszer beszerezésében és a többi nagy értékű projektben?

– A megyei fideszes képviselők gyengeségét jelzi, hogy idegenek irányítják Szabolcsban az egészségügyet – folytatta az alelnök.

– Miért nem tiltakozik sem dr. Tilki Attila, sem Fülöp István országgyűlési képviselő a fehérgyarmati és mátészalkai kórházak tervezett összevonása ellen? Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke miért nem áll ki a nyilvánosság elé, és mondja el, hogy hol rontották el az egészségügyi ellátórendszer átalakítását? A holding vezérigazgatójától azt kérdezik a szocialisták, hogy a szennyesruha-számláló rendszer és a biztonságtechnikai beléptető rendszer kialakítására kiírt közbeszerzés eredményes volt-e, működik-e?

Milyen a holding gazdasági helyzete, mennyi megtakarítást ért el az elmúlt hónapok alatt az új vezetés?

– Ideje lenne beismerni, hogy a holding létrehozása ebben a formában tévedés volt, és nem hozta a várt eredményeket – mondta Csabai Lászlóné, a párt másik alelnöke.  – Elkeserítő a holdingnál tervezett 30 százalékos létszámleépítés, a kórházak összevonása, de legalább ennyire fontos kérdés: hogy áll a Tömbkórház projekt? Bízunk benne, hogy a 3 éves ide-oda tologatásnak, a még mindig le nem zárt közbeszerzésnek nem az lesz az eredménye, hogy a csaknem 13 milliárdos fejlesztés nem valósul meg – mondta.

Tájékoztatták a lakosságot
– Az Egészségügyi Holding Zrt. vezetése az elmúlt hónapokban rendszeresen tartott sajtótájékoztatókat, amelyeken minden olyan kérdésben tényszerűen tájékoztattuk a lakosságot, amelyek az egészségügyi ellátást és a szakmai feladatok, elképzelések alapját képezik. Mint ahogy ezt eddig is tettük, a jövőben is természetesen minden olyan információt megosztunk a lakossággal, amely az egészségügyi ellátás körébe tartozik, legyen szó akár a Tömbkórház projektről – válaszolta Vitkai Éva, a megyei Egészségügyi Holding sajtófőnöke.

Szükséges az együttműködés
– A térségben élők magasabb színvonalú betegellátásának érdekében bizonyos területeken szükséges és fontos az egészségügyi intézmények együttműködése – mondta Fülöp István. Az országgyűlési képviselő szerint ez a lépés megszüntethet párhuzamos ellátásokat, de egyben pótolhatja is a hiányzó szakterületeket, szakembereket.  – Nem tudjuk, mivel jár a két intézmény tervezett összevonása szakmai és gazdasági szem-pontból. Abban az esetben, ha nem a kívánt célt és eredményt éri el az intézkedés, akkor hallatni fogjuk a hangunkat – fogalmazott a képviselő.

Seszták: Az ellátórendszer változtatása jó irányban indult
A szocialista sajtótájékoztatóra Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke közleményben reagált, melyet az InfoNyíregyháza.hu idéz:

Mivel a szocialisták megyei politikusai érdemben nem tudnak semmit hozzátenni a megye egészségügyi helyzetének megtárgyalásához, ezért immár többednyire össze–vissza beszélnek, és vagdalkoznak.

Meggyőződésünk szerint – habár tulajdonosként nincs közvetlen ráhatásunk a folyamatokra – az ellátórendszer változtatása jó irányban, a betegek érdekeit figyelembe véve indult el. Biztosak lehetünk benne, hogy az új állami tulajdonos meg fogja valósítani a Tömbkórház projektet, mint ahogy a megyei önkormányzat is tette volna. A többit írjuk annak a számlájára, hogy a kezdődő politikai uborkaszezont próbálják a szocialisták valamivel kitölteni és magukat is a hírek között látni - írta a politikus.