• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elesettek őrangyalai

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Négy idős ember életét mentették meg egy hét alatt a „házi segítségnyújtók".

Tüzelőt hoznak, fát aprítanak, befűtenek, gyógyszert hoznak és havat lapátolnak a házi segítségnyújtók azoknál az idős, sok esetben beteg embereknél, akik magukra maradtak, és családtagjaik nem tudnak gondoskodni róluk. A múlt héten bakonyi kistelepüléseken a hóból kellett kiásni elzárt házakat, amelyekben idős emberek rekedtek. Veszprém megyében egy hét alatt négy ember életét mentette meg az idejében érkező a segítség – olvasható a magyarhirlap.hu portálján.

Egy idős várpalotai asszony majdnem kihűlt. Három napig feküdt lakása előszobájának hideg kövén. Tolonits Zoltán, a Veszprémi Görög Katolikus Egyház Szeretetszolgálatának gondozója mentette meg. Gaál Csaba, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, az asszony három napon át feküdt mozdulatlanul a kövön, mire megérkezett a segítség. Már beszélni sem tudott, csak nyöszörögni, és a testhőmérséklete is alacsony volt. Ha aznap nem kerül kórházba, valószínűleg meghal. S a megyei rendőröknek néhány nap alatt több hasonló esetük is volt. A szóvivő közölte, hogy Balatonszepezden, Zircen és Pápán is magatehetetlen, a fagyhalál küszöbén lévő embereket sikerült megmenteniük.

Bikádi László sólyi református lelkész – aki a közelmúltban a Dunántúl legnagyobb házi segítségnyújtó hálózatát építette ki – elmondta, a Szent György-hegy lábánál, egy kis faluban a helyi körzeti megbízott a saját pénzéből vett fát és fűtött be egy kilencvenkét éves embernél, akinek a házában addigra tíz fokra hűlt le a levegő.

A megye több kistérségében 66 gondozóval naponta csaknem 700 beteg embert látnak el, teljesen ingyen. A rászorultak többségének nincs hely az idősek otthonában. Már nem tudnak mindent önállóan elvégezni, családtagjaik nincsenek, vagy messze élnek tőlük, így rájuk nem számíthatnak – emeli ki a portál.

A gondozók általában a mindennapi életüket könnyítik meg: elmennek helyettük bevásárolni, a gyógyszertárba, elkísérik őket orvoshoz, mosnak rájuk, vasalnak és takarítanak – mondta Bikádi László. Télen persze jóval összetettebb a munka. A múlt héten Veszprém megyében hat települést zárt el a hó. Több út járhatatlan volt. Nekünk ezekre a településekre, a gondozottjainkhoz ilyenkor is el kellett jutnunk, mert másra nem számíthatnak – tette hozzá a sólyi református lelkész.