• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Élet-halál kérdése az OMSZ legjobb működtetése

Lapszemle 2018.12.29 Forrás: PestiSrácok.hu
Élet-halál kérdése az OMSZ legjobb működtetése

Az elmúlt években 31 új mentőállomás épült, továbbá 8 Mentési Pont létesült.

Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő kérdést intézett Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéhez, „Mentődolgozóként a mentődolgozókért! – Vajon megbecsüli a kormány az ÉLET-mentőket?” címmel, írja a pestisracok.hu. 

Nem megszorítás, emelkedés van 

·         Az elmúlt években 31 új mentőállomás épült, továbbá 8 Mentési Pont létesült. 2010 óta 104 jelentősebb mentőállomás felújítása történt meg. Ez a program tovább folytatódik, a Kormány döntése alapján összesen 25 mentőállomás felújításának, építésének előkészületei kezdődtek már meg.

·         2017-ben hazai forrásból 193 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség, amelyek 2018 második félévére leszállításra is kerültek, 2018-2019-ben pedig további 117 új mentőautó állhat szolgálatba. A beszerzések révén a 2010 óta vásárolt mentőautók száma 793-ra fog emelkedni, ami azt jelenti, hogy a futó kocsik mindegyike új, korszerű jármű lesz, 7 évesnél öregebb mentőautó csak a tartalékállományban fog szerepelni. Az elmúlt évek fejlesztéseinek és többletforrásainak köszönhetően az OMSZ mentőautóinak átlagéletkora a 2011-es 8,3 évről mintegy 30 százalékkal, 5,95 évre csökkent. Az új beszerzések után pedig a járművek átlagéletkora 5,51 évre csökken majd.

·         A legkorszerűbb mentéstechnikai eszközök beszerzésére 2017-ben 1,3 milliárd forintos forrás nyílt meg, 2018-ban pedig újabb 1,9 milliárd forintos forrást fordíthat az OMSZ eszközbeszerzésre, így az új autókba új eszközök is kerülnek. Az egyenlő-esélyű egészségügyi szolgáltatás biztosításának elérése érdekében 800 db modern, 4G és Blutooth kapcsolatra is képes transztelefonikus EKG (TTEKG) készülék beszerzésére kerül sor például. 2018 végéig egyebek között a defibrillátorok, az EKG monitorok, AED-ek, perfúzorok, lélegeztetőgépek, motoros szívóberendezések, baleseti sérültellátáshoz nélkülözhetetlen mentéstechnikai eszközök, lapátágyak és non-invazív lélegeztetéshez szükséges eszközök cseréje is megtörténik. Mindezek következtében szinte a teljes mentéstechnikai eszköztár megújul.

·         Az OMSZ jogszabályi kötelezettségének eleget téve 2018. november 1-től csatlakozott az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT). Ezzel egyidőben, az egész országban egységesen, új típusú Intelligens Fedélzeti Terminálokra cserélték a korábban használt tableteket, így november 1-től gyakorlatilag megszűnt a papíralapú mentési dokumentáció. A mentés során minden betegről elektronikus mentési dokumentáció készül, ami az átvevő intézmény számára betegátadást követően elektronikusan hozzáférhetővé válik. A sikeres átállást követően 2018. november 1-től az OMSZ mind a 784 mentőegysége az új eszközön a megújult szoftverrel dokumentálja a mentési feladatait. Mára valamennyi kivonuló szolgálatot teljesítő mentőápoló, mentőtiszt, mentőorvos EESZT regisztrációja megtörtént, aminek eredményeként az Intelligens Fedélzeti Terminálon általuk rögzített esetlapok automatikusan feltöltésre kerülnek az EESZT központi adatbázisába.

·         2010 óta a mentőorvosok bruttó átlagfizetése több mint a kétszeresére, a mentőtiszteké közel a kétszeresére, a mentőápolóké a kétszeresére, a gépkocsivezetőké a bő másfélszeresére nőtt.

·         A 2018. évben az OMSZ-nál minden idők legnagyobb munkaruha beszerzése történt meg, 6700 mentődolgozó (kivonuló mentő és mentésirányító) kapott új, jó minőségű, korszerű munkaruhát, 1,1 milliárd forintos kormányzati forrásból. A 85 ezer ruhadarabból és kiegészítőből álló tétel egy munkaruha szettben 3 nadrágot, 2 dzsekit és egy „softshell” meleg bélést tartalmaz.

·         A minisztérium tájékoztatása szerint az OMSZ átvállalta a szakdolgozóktól a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarai tagdíj megfizetését, és ez így lesz 2019-ben is.

 

Legolvasottabb cikkeink