• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Életeket mentettek már az inkubátorok

Lapszemle Forrás: heol.hu

Heves három kórházában is elérhetőek a krízisinkubátorok, melyek olyan kisbabák életét mentik meg, akikről édesanyjuk lemondott.

A nemrég történt nyíregyházi tragédia nyomán utánajártunk, mióta és hogyan segítettek eddig e készülékek. Mi történik az ide elhelyezett kisbabákkal? – teszi fel a kérdést a heol.hu portálja.

A gyöngyösi Bugát Pál Kórházban idén ­március óta működik babamentő inkubátor az Erzsébet királyné úti főbejárat közelében. Ez volt megyénk harmadik ilyen életmentő berendezése. A beruházás összköltsége közel hárommillió forint volt. A kórház sajtóreferense arról tájékoztatott, a különálló, e célra kialakított épület megfelelő körülményeket biztosít a kisbabáknak, s kellő anonimitást annak, aki úgy dönt, lemond a kicsiről. Azok, akik nem tudnak gondoskodni a gyermekükről, névtelenségüket megőrizve tudják itt elhelyezni a csecsemőt. T. Bokros Mária arról is szólt, az átadás óta eltelt nyolc hónapban még nem volt lakója az inkubátornak.

Tavaly májusban találtak utoljára újszülöttet az Albert Schweitzer Kórház krízisinkubátorában, amely az épület kerítése mellett, a portától csaknem száz méterre lévő kis faházban található. A gyógyintézet kommuni­kációs munkatársa elmondta, a hatvani kórházban több mint négy éve működik már a létesítmény, mely ugyan kamerával megfigyelt, ez azonban a csecsemőt elhelyező személyt nem „látja", csak a mentőkészüléket. A mellé elhelyezett csengő közvetlenül a portán, valamint a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályon riasztja a kórház dolgozóit arról, újszülöttet helyeztek el ott. Zelnik Krisz­tina a tapasztalataikról közölte, eddig három alkalommal találtak gyermeket az inkubátorban, akik mindegyike egészséges volt.

Az egri Markhot Ferenc kórházba tíz esztendővel ezelőtt helyezték el az életmentő inkubátort, s legutóbb 2014-ben találtak benne egy egészséges kisfiút. A kórház felújítási munkálatai miatt azonban jelenleg nem üzemel a készülék, annak korábbi helyén rekonstrukciókat végeznek. A kórház sajtóreferense Szegedi Erzsébet kifejtette, a korábbihoz hasonlóan, ezután is biztosítják majd az anonimitást, s a kis épületrészt elkülönítik majd a főépülettől, továbbá szintén csengőszó értesíti az intézmény dolgozóit az inkubátor új lakójáról. Hozzátette, reményeik szerint hamarosan átadhatják, amiről természetesen tájékoztatják majd a közvéleményt.

Legolvasottabb cikkeink