• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Életet is menthet, itthon mégsem kérnek belőle

Lapszemle Forrás: 168 Óra

Baktériumirtó izzókat, fénycsöveket importálna egy magyar vállalkozó.

Kórházaknak, gyermekintézményeknek adná el a terméket, amely bizonyítottan csökkenti a cseppfertőzés kockázatát. Évek óta küzd, hogy legalább azt megtudja, ki az illetékes döntéshozó lámpaügyben. De mivel – állítása szerint – „nincs politikai hátszele", csak pattogtatják a minisztériumok és a hivatalok között. Az interjú a 168 Órában olvasható.

Izzókat nézünk. Ránézésre olyanok, mint a hagyományos égők. De ez csak a látszat, fényük ugyanis irtja a baktériumokat, így használatukkal jórészt megelőzhetők a cseppfertőzések. Kórházakban, iskolákban, óvodákban kincs lehet a speciális fényforrás. Ha tényleg olyan hatékony, mint hírlik – pláne a pár hónapja történt miskolci gyermektragédiák után –, bűn volna nem élni vele.

Tajvani fejlesztés, Kovács Tibor „családi vállalkozó" – vele beszélgetünk most – a helyi kereskedelmi kamara internetes fórumán futott bele a „termékbe".

– Tudományos innováció egy hagyományos izzó áráért. Maga a fotokatalízis-technológia 1985 óta ismert, az újdonság az, hogy nanotechnikával a búra üvegfelületén is működik. Nem csodatermék, de tudományosan bizonyított, hogy tartós használata képes megakadályozni a cseppfertőzést, vagyis adott esetben életet is menthet – magyarázza Kovács úr, aki apjával az oldalán 2011 decembere óta igyekszik kideríteni, ki az a politikai vagy minisztériumi potentát, aki dönthetne „lámpacsereügyben". Mindhiába.

Először az egészségügyi államtitkárságot keresték meg, ez tűnt logikusnak. Nem eladni akartak, csak választ arra, hová, kihez forduljanak. Az is érdekelte őket, mit tegyenek, ha versenytárs híján nem tudnak közbeszerzésen indulni. Küldtek gyártómű-tanúsítványokat, tajvani és magyar hitelesítést, labor- és teszteredményeket, az ÁNTSZ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetének szakvéleményét és mérési eredményeit, valamint a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának Kórházhigiéne és Infekciókontroll Tanszéke által kiállított dokumentációt; ezek szintén igazolták az antibakteriális hatást. Az államtitkárságtól az a válasz érkezett, hogy az ügyben ők nem illetékesek.

Eztán kórházigazgatóknak írtak Kovács úrék, akik szintén hárítottak. A Kútvölgyiből például így: „A légtisztító spirálnak vagy körtének könnyebben találnánk helyet, azonban az árak ismerete nélkül, szűkös anyagi helyzetünkben ezek beszerzésére nincs lehetőségünk."

– Számtalanszor kérdeztük, hogy tízet, százat vagy ezret használnak egy évben. Mert az ár ettől függ. Választ nem kaptunk. Amúgy pedig minden kórházi levélnek ez a zárómondata, egy sablonszöveg, amelyhez valamilyen fedősztorit találtak ki, miért nem tudják megvenni az izzót – jegyzi meg Kovács úr.

A Magyar Orvosi Kamara és a dr. Velkey György által elnökölt kórházszövetség válasza hasonló volt. Velkey doktor ezt írta: „A kórházak beszerzéseit az intézmények autonóm módon végzik fenntartójuk támogatásával és ellenőrzésével. A kórházszövetségnek nem áll módjában ez irányban reklámtevékenységet közvetíteni."

– Nem mellesleg – így Kovács úr – a kórházigazgatóknak ötmillió forint alatt nem kell közbeszerzési eljárást indítaniuk, saját hatáskörben dönthetnek. Mind azt mondják, szeretnék a lámpát, de vécépapírra sincs pénzük, a számlákat sem tudják fizetni. És ha pár izzó kiég, nem tudják ezzel kicserélni.

Aztán azzal érveltek az Emberi Erőforrások Minisztériumában, hogy ők „gyártóképviselőként" extra kedvezményt szerezhetnének a kórházaknak. A tárgyalásra kirendelt EMMI-osztályvezető látott fantáziát a termékben, a rendelésről mégsem döntött, hanem passzolta Kovács úrékat tovább – a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI).

– Ott szintén hatalmas fantáziát láttak az ötletben, méghozzá főosztályvezetői szinten. Mi pedig reménykedni kezdtünk. Aztán az illetékes – a nevét hadd ne mondjam – négyszemközt bevallotta: ha felvállalná a döntést, abban sokan politikai motivációt sejtenének. Mondván, a szakhatóságnak úgy általában politikai háttértámogatás nélkül nem szokása egyetlen gyártó mellett sem elköteleznie magát – szól Kovács úr összegzése.

A teljes cikket elolvashatja a 168 Óra legfrissebb számában.