• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Életmentő szűrések: büntessen, vagy jobban szervezzen az állam?

Lapszemle MA 06:06 Forrás: medicalonline.hu
Életmentő szűrések: büntessen, vagy jobban szervezzen az állam?

A betegutak keresésével sok idő megy el, és az ellátó helyek nem érdekeltek maradéktalanul abban, hogy segítsék ebben a pácienseket.

El sem jut a meghívólevél a 45 és 65 év közötti nők 28 százalékához, amelyet kétévente küld el számukra a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), felkínálva a mammográfián való részvétel lehetőségét – derült ki azon a szerdai kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Lilly Hungária Kft. szervezett a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából és amelyről a medicalonline.hu tudósított.

A szűrési szokásokról készített felmérést idén március és június között az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület. A választ adó 1192 nő visszajelzéseiből az is kiderült, különösen Budapesten jellemző, hogy a címzetthez „nem talál oda a postás”. Az egyesület egyébként már korábban is javasolta az NNGYK-nak, hogy a meghívókat online (is) juttassák el az érintettekhez, ám azt a választ kapták, hogy erre az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) egyelőre nem alkalmas.

Keresse meg háziorvosát vagy nőgyógyászát – amelyik hamarabb elérhető – szól a Mellrák Ellen Egyesület javaslata arra az esetre, ha az emlő önvizsgálata során az érintett bármilyen elváltozást tapasztal. A meglehetősen kusza hazai betegutak közötti navigálásban igyekszik segíteni a Mályvavirág Egyesület digitális betegút kísérő térképe, amelyet az orvosszakmával közösen dolgoztak ki, meghatározva az alapvető alapvető állomásokat a szűréstől a fájdalomambulanciákon át a palliatív ellátásig – számolt be Tóth Ilona, a Mályvavirág elnöke.

A betegutak keresésével sok idő megy el, és az ellátó helyek nem érdekeltek maradéktalanul abban, hogy segítsék ebben a pácienseket – fűzte hozzá Landherr László, a Magyar Szenológiai Társaság elnöke, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ha a beteg eljut az onkológiai ellátó helyre, ott már elvileg a legmagasabb szintű gyógyításban részesül, amennyiben annak a feltételei adottak. – A kitaposott betegutak kialakítása létfontosságú lenne, mert sok esetben a pontos diagnózis, a betegség kiterjedésének felmérése és a terápia felállítása között rendkívül hosszú idő telik el – mondta.

Továbbiak a teljes beszámolóban