• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Életveszélyben a barcikai betegek

Lapszemle Forrás: Népszava

A város lakóinak szinte minden ellátásért 25 kilométert kell utazniuk.

Miközben a nemrég felújított kazincbarcikai kórházban megszűnt az aktív fekvőbeteg-ellátás, vasárnaptól - a személyi és tárgyi feltételek hiányának ellenére - súlyos pszichiátriai betegek költözhetnek az épületbe. A város lakóinak szinte minden ellátásért 25 kilométert kell utazniuk, a gyermekosztály és a gyermekorvosi ügyelet is megszűnt. Ráadásul a mentőszolgálat csak minimálisan tud segíteni, ugyanis a város négy autót működtet – írja a nepszava.hu portálja.

Mentő alig van, mégis legalább 25 kilométert kell utazniuk a kazincbarcikai betegeknek, mert legközelebb Miskolcon látják el őket, de ott sem fogadják az összes beteget. A másik intézmény, a ózdi kórház 40 kilométerre van. A helyi kórházban ugyanis megszűnt a sürgősségi ellátás. Ha valaki elvágja a kezét, autóval kénytelen Miskolcra utazni. A helyiek az életüket és az egészségüket féltik. Eddig azonban hiába tiltakoztak, és írtak petíciót, senki nem vette őket komolyan. Tavaly nyár óta csak ígéret van, de megoldás nincs. Az ellátás hiánya miatt többen már meghaltak, legalábbis ezt állítják a kórházi szakellátások visszaállításáért küzdő kazincbarcikaiak.

Az egészségügyben tavaly nyáron lépett életbe az új területi ellátási rend, amelynek egyik legfőbb elve az volt, hogy a sürgős kórházi fekvőellátásra szoruló beteg abba a kórházba kerüljön, amelyik "földrajzi és szakmai szempontból a legkedvezőbb". Ennek eredménye, hogy a kazincbarcikaiaknak 25 kilométert kell utazniuk sürgős esetben. De nemcsak őket érinti a változás, hanem a város vonzáskörzetében élőket is. Megszűnt ugyanis az aktív fekvőbeteg ellátás, továbbá a szemészet, a gégészet, a gyermekosztály, a sürgősségi- és az intenzív osztály, valamint a krónikus belgyógyászat. Ez az, amibe a város lakói nem nyugszanak bele – emeli ki a portál.

Czipfel Tiborné és Szentesi Szilvia egy demonstráció megszervezése után az egészségügyi államtitkárságig jutott, ahol Cserháti Péter helyettes államtitkárral egyeztettek. A tárca szerint a betegellátás szervezési feltételei adottak. Ezt viszont tények cáfolják, az átalakítás óta például az a 16 éves lány, aki otthonában lett rosszul, meghalt, mire a mentők kiértek hozzá Miskolcról. Egy másik esetben egy terhes nő vesztette el kisbabáját, őt a szállítás közben érte a tragédia. A tárca szerint ennek ellenére nincs szükség Kazincbarcikán a sürgősségi ellátásra, mert a "járóbeteg rendelések betegforgalma és kihasználtsága az országos átlag alatti".

Mindezekre az volt a tiltakozók válasza, hogy járóbeteg szakrendelésük és osztályuk sincs, így ezek kapacitásáról sem lehet beszélni. Mentőkre sem számíthatnak a város lakói. Cserháti Péter államtitkár szerint "jelenleg zajlik országosan annak felmérése, hogy a struktúraváltozások következtében változott-e a mentők futásideje, ahol jelentős növekedést észlelnek, ott a járműpark bővítésére fog sor kerülni." Kazincbarcikán - saját honlapjuk szerint - négy mentőkocsi működik.

Czipfel Tiborné elsősorban a gyerekeket félti. A városban működő (BorsodChem) vegyipari vállalat miatt nagyon sok az asztmás, légúti problémákkal küzdő gyerek. Ennek ellenére még gyermekorvosi ügyelet sincs a városban. Aki délután öt órakor elvágja a kezét, annak két öltésért is Miskolcra kell mennie. Volt, aki rozsdás szögbe lépett, neki egy tetanust sem adtak a helyi kórházban. Ebben a helyzetben ez busszal lehetetlen, autója pedig nem sok embernek van. A városban élők szegények, nagy a munkanélküliség. Sokan csak a szomszéd, vagy egy rokon jóindulatában bízhatnak.

Az egyeztetés után petíciót írtak a kórház átszervezése miatt tiltakozók, ezt azonban az államtitkárságon már senki nem vette át. Állításuk szerint már nem hajlandóak szóba állni velük, és a kazincbarcikai kórház igazgatóját jelölték ki tárgyalópartnernek. A kórházvezető egyszer fogadta őket, de elmondásuk szerint Daher Pierre minősíthetetlen hangnem kíséretében kidobta őket.
Kerestük a kórház vezetőjét, de a titkárságán azt a választ kaptuk, hogy az igazgató úr ma tud nyilatkozni, helyette nincs senki, aki válaszolhatna – írja a portál.

Daher Pierre egyébként fideszes parlamenti képviselő, aki az országgyűlési választásokon Edelényben indult, ám a pártból kizárt, függetlenként induló Molnár Oszkárral szemben alulmaradt, ám listáról 2010 nyarán bekerült a Házba, Pelczné Gáll Ildikó helyére. Tavaly szeptember 1. óta az edelényi mellett a barcikai kórházat is ő igazgatja. Az ügyben egyébként az MSZP-s polgármestert, Szitka Pétert sem sikerült elérnünk. Az egyik intézményben egy neve elhallgatását kérő munkatárs azonban megerősítette a tiltakozók kifogásait. A kórházban csak a krónikus betegeket látják el - mondta. A város valóban arculcsapásnak érezte, hogy a nemrég több milliárd forintból felújított épület ma kihasználatlan, és nem látja el a helyieket.

Miközben helyiek az egészségükért aggódnak, a kilencemeletes épület hetedik szintjére krónikus pszichiátriai betegek költöznek vasárnaptól - meséli Czipfel Tiborné. Pedig az ablakokon nincs rács, így a depresszióval kezeltek bármikor kiugorhatnak. Az sem jó, hogy szabadon járkálhatnak az épületben, kezelésük sem megoldott, hiszen nincs szakszemélyzet. Ez a probléma akkor is felmerült, amikor a tiltakozók Cserháti Péterrel egyeztettek. Közölték, nem engedik, hogy az izsófalvai pszichiátriai betegeket beköltöztessék a kazincbarcikai kórházba. A tárca képviselője akkor kijelentette: "a bentlakásos szociális otthon pszichiátriai ellátottjait nem tervezik ide költöztetni" – emeli ki a nepszava.hu portálja.

Czipfel Tiborné az ÁNTSZ-nél is érdeklődött, hogy történhetett meg mindez a megfelelő környezet biztosítása nélkül. Azt a választ kapta, hogy "ez politika, fentről, a minisztériumból jött az utasítás arra, hogy engedélyezniük kell a pszichitáriai betegek beköltöztetését. Ők tisztában vannak azzal, hogy a környezet, a felszereltség és a személyzet sem alkalmas erre, de nem tehetnek semmit".

Legolvasottabb cikkeink