• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elfogyhatnak a tagok a nyugdíjpénztáraknál, ha nem lesz változás

Lapszemle 2024.06.28 Forrás: rtl.hu
Elfogyhatnak a tagok a nyugdíjpénztáraknál, ha nem lesz változás

Fogy a pénztárak tagsága, miután egyre kevesebb a fiatal belépő, miközben egyre többen érik el a nyugdíjas kort a tagok közül.

Sötét fellegek gyülekeznek a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak feje fölött annak ellenére is, hogy éppen kiemelkedő hozamot érnek el a tagok vagyonán. „Húsz év múlva akár össze is omolhat a rendszer” – mondta a szektor kockázati és fogyasztóvédelmi jelentésének bemutatásakor Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója. Aggodalmának fő oka, hogy fogy a pénztárak tagsága, miután egyre kevesebb a fiatal belépő, miközben egyre többen érik el a nyugdíjas kort a tagok közül. Ez a tendencia pedig nem akar megtörni, a pénztártagok átlagéletkora minden évben egyre magasabb - írta az rtl.hun a Bank360.hu vezető szakértője

A demográfia kegyetlenül hat az országra, 20 év alatt 3,6 évvel nőtt a lakosság áltagéletkora, ami így már 43 év. A nyugdíjpénztári tagság azonban a lakosságnál is gyorsabban öregszik, 20 év alatt hét évvel nőtt a pénztártagok átlagéletkora, amely lassan megközelíti a 49 évet. Ebből könnyen ki lehet következtetni, hogyha nem változik a tendencia, akkor 20 év múlva ezek az átlagos pénztártagok mind nyugdíjasok lesznek, a tagság átlagéletkora pedig bőven 55 év fölé emelkedhet.

A magánnyugdíjpénztári rendszerben persze ettől még nincs veszélyben a tagok pénze, hiszen mindenki az egyéni számlájára fizet be, és a saját megtakarítását veszi ki. Vagyis ez nem olyan felosztó-kirovó rendszer, mint az állami nyugdíj, amelynél a jelenlegi nyugdíjasok a mostani befizetők pénzét kapják, a mostani befizetők pedig majd a következő generációk járulékaiból kapnak nyugdíjat. A magánnyugdíjpénztáraknál a saját befizetéseit a hozamokkal együtt mindenki megkapja majd.

A rohamos öregedés viszont elvitathatatlan, és emiatt a pénztártagok száma lejtőre kerülhet. A legfiatalabb, 16-30 éves pénztártagok 2022-es száma mindössze 53 ezer volt. Ez kevesebb mint a negyede a 20 évvel korábbinak. A munkavállalási szempontból középkorú, 31-45 éves pénztártagok esetében is csökkenés tapasztalható, de számában és arányában is kisebb mértékű.

Ahhoz, hogy hasonló arányú fiatalabb pénztártag legyen, mint 20 éve, a 16-30 évesek köréből 104 ezer, a 31-45 éves korosztályból pedig 99 ezer új tagot kellene megnyerniük a kasszáknak.  

Továbiak a teljes cikkben