• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Elgurul a gyógyszerük

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Az új gyógyszertár-tulajdonlási szabályok legnagyobb vesztesei a vidéki kis patikák.

Bár a kormány valamennyi reformterve éppen a vidék gyógyszerhelyzetének javítására készült, a paragrafusok és már a gyakorlat is azt mutatja: az államnak pont a nehéz helyzetűek gyógyszertáraira nincs szüksége. Ha elhajítunk egy követ, biztosan patikát találunk el vele Budapesten és a nagyobb városokban: nagy a versenyfutás a vásárlókért, a patikusok rengeteg ötlettel igyekeznek piacot szerezni. Csakhogy a nagy patikabiznisz, úgy tűnik, leginkább a tehetősebb(nek tartott városi) fogyasztókat célozza. Az új gyógyszertár-tulajdonlási szabályok legnagyobb vesztesei ugyanis a vidéki kis patikák – írja a Szabad Föld – online.

A kistelepüléseken az állam nem akar beavatkozni, így azok magukra maradnak – közölte Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke. A hazai gyógyszertárak működtetése és fenntartása évről évre egyre nehezebb. Az elmúlt években nemcsak a vaklicitek okoztak jelentős kiesést – ami havi szinten 400-450 ezer forintot jelent patikánként –, de a gyógyszertárak forgalmát komoly mértékben rontotta az is, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan szűkült a patikában forgalmazható termékek köre. A szövetség szerint a gyógyszertárak működtetése a jelenlegi környezetben nem fenntartható, ezért csökken a számuk folyamatosan.

Miközben a kistelepüléseken a túlélésért megy a küzdelem, dübörög az állam támogatott hitelprogramja. Hamarosan már látható, mekkora az érdeklődés a tulajdonhányad kivásárlásához adott, támogatott hitelek iránt. Jogszabály írja elő, hogy a gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25, 2017. január 1-jéig pedig már az 50 százalékot. Kedvezményes hitelre 2016 végéig jelentkezhetnek a gyógyszerészek. Abban az esetben, ha valaki vállalkozóként akar a patikában tulajdonrészt vásárolni, azt az állam megelőlegezi, amit a patikusnak öt év elteltével három részletben kell visszafizetnie – emlékeztet a portál.

Legolvasottabb cikkeink