• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elhalt embriók rejtélyes útjai

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A fővárosi Nyírő Gyula Kórház főigazgatója vizsgálatot rendelt el.

A vezető azt kívánja kideríteni, mi történt a magáncégnek bérbe adott területen, ahol a rendőrség hétfőn több embert elfogott illegális őssejtbeültetés gyanúja miatt. A történtektől mind a Nyírő Gyula Kórház főigazgatója, mind a Róbert Károly Körúti Egészségügyi Szolgáltató Kft. közleményben határolódott el.

Az ÁNTSZ közlése szerint a kórháznak nem volt engedélye arra, hogy az intézmény területén belül őssejtbeültetést végezzenek vagy magzati abortumot gyűjtsenek.

Bucsek Gábor, Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy az általuk folytatott vizsgálat során a kezelt betegeket hallgatják meg, illetve az eddig összegyűjtött anyagokat értékelik. Azonban az ügy egyre összetettebbé válik, ugyanis az egyik gyanúsított Seffer István, akinek klinikája, illetve a résztulajdonában lévő IRM Magyarország Zrt. kaposvári laboratóriuma két dunántúli kórházból bizonyítottan kapott abortumokat.

A marcali kórház igazgatóhelyettese a Népszabadsággal közölte, hogy a kórházból két-három alkalommal kapott abortumot a labor, azonban tudomásuk szerint ehhez az összes szükséges engedély a birtokukban volt. Káplár Lajos hozzátette, hogy az intézmény a szabályok szerint járt el és az abortumok további felhasználása már nem tartozik az ő hatáskörükbe.

A marcali mellett a nagyatádi kórházból is kapott abortumot a laboratórium. A kórházat működtető Medical Investments Zrt. vezérigazgatója, Kovács Róbert közölte, hogy a megállapodást nem az IRM Magyarország Zrt.-vel, hanem a Seffer-magánklinikával kötötték meg annak idején. Az igazgató szerint a klinika „tíznél kevesebbszer" jutott abortumokhoz az intézményből.

Kétséges, hogy a Seffer-klinika, illetve az IRM Magyarország Zrt.-nek volt-e engedélye az abortumok elszállítására. Az ÁNTSZ közleménye szerint az IRM Magyarország Zrt. „csontvelő-, perifériális és köldökvérsejt, valamint őssejt" gyűjtésére, tárolására kért és kapott engedélyt. Míg az őssejtkutatásra szóló engedélyük kérelmét az Egészségügyi Tudományos Tanács Etikai Bizottsága két alkalommal is visszautasította.

A Blikk által megszólaltatott egyik érintett, Klapkai Mónika 2007-ben került kapcsolatba Seffer István kaposvári magánklinikájával s a sebészhez köthető IRM Magyarország Zrt. kutatólaboratóriumával. A lapnak az asszony elmondta, hogy gyermeke súlyos betegségére keresett gyógymódot, mikor tudomást szerzett arról, hogy Kaposváron őssejtkutató laboratóriumot nyitnak. Leutazott a labor nyitóünnepségére, ahol megpróbált információt szerezni lehetséges kezelésekről. Személyesen nem, de egy barátja beszélt az orvosokkal, akik szerint a kezelés ötmillió forintba került volna, azonban hozzátették, hogy várni kell, mivel hiányoznak a beavatkozáshoz szükséges engedélyek. Azonban a klinikától hónapokon át senki sem kereste, ezért lemondott a beavatkozásról.

Legolvasottabb cikkeink