• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elhanyagoljuk a szűréseket - bele is halhatunk

Lapszemle Forrás: mno.hu

Év végétől indul a vastagbélrák országos szűrőprogram, a ráktípus sok embert érint.

Idén kezdődik az a vastagbélrák-szűrőprogram, amelytől komoly eredményeket várnak. Ez alapvetően jó hír, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy nálunk az eddig elérhető szűrővizsgálatokra sem jártak tömegek. Év végétől indul a vastagbélrák országos szűrőprogramja, amitől komoly eredményt várnak: azt, hogy legalább 10 százalékkal csökkenjen évente a vastagbélrák áldozatainak száma.

A ráktípus rengeteg ember érint: az Országos Onkológiai Intézet által vezetett nemzeti rákregiszter utolsó adata a 2014-es évre vonatkozik, a betegséget abban az évben egyaránt több mint háromezer férfin és nőn diagnosztizálták, egyformán sújtja tehát mindkét nemet – olvasható az mno.hu portálján.

A hatezres nagyságrend minden évben adott, a diagnózisokat az érdemi szűrés hiánya miatt rendszerint későn, a betegség előrehaladottabb stádiumában állítják fel. Ebből kiindulva nem meglepő, hogy a vastagbélrák halálozási aránya uniós szinten is nálunk a legrosszabb: a 2013-as arányszám 56 százalékos volt, miközben az EU-tagállamok átlaga 31 százalékos. A finnek jóval e fölött teljesítenek, náluk az arány csak 22 százalékos, a franciáknál és az osztrákoknál pedig 27 százalékos.

Az itthon indulás előtt álló szűrőprogram 2019 után is folytatódhat. Akkortól az unió helyett a kormány állja a költségeket, és a háziorvosi részvétel már kötelező lesz. Első körben vagy a háziorvos, vagy az országban működő hét szűrőközpont értesít minden 50 és 70 év közötti lakost arról, hogy vegyen részt az ingyenes szűrésen. Az a körülbelül 1,8 millió ember, akit a kétlépcsős vizsgálat első körében kiértesítenek, kap egy csomagot, amelyben a székletvér-vizsgálathoz való, két egymás utáni nap mintavételéhez szükséges eszközöket talál. A mintákat az érintett saját maga veszi le, és helyezi el a higiénikusan lezárt csomagba, amelyet a postán térítésmentesen lehet feladni egy előre címzett borítékban.

A rákgyanús eseteket laboratóriumban szűrik ki, és akinél kockázatot látnak, azt beutalják kolonoszkópiára. A kétlépcsős vizsgálatot kétévente kell megismételni.