• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elhízásban mindenkit legyőznek a magyarok

Lapszemle Forrás: vg.hu

Ünnepek után, az év elején, a legnépszerűbb fogadalom a fogyókúra.

Erre azonban sokaknak nemcsak most van szüksége hazánkban. Az európai országok között nálunk van a legtöbb elhízott ember, minden harmadik magyar túlsúlyos. Mi vagyunk a legkövérebbek a vizsgált harminc OECD-ország közt. A kutatás szerint a testtömeg-index 30-as értéke felett számított valaki elhízottnak. A magyar nőknél eszerint különösen rossz a helyzet: több mint 30 % tartozik ebbe a kategóriába – írja az OECD legfrissebb tanulmánya nyomán a Világgazdaság – online.

Csak abban bízhatunk, hogy az elmúlt években javult valamit a helyzet, az adatokat ugyanis a 2009-es statisztikákból számolták. Bár ez kevéssé valószínű, hiszen a KSH szerint is, a 15 év feletti lakosság több mint felének nagyobb a testsúlya az optimálisnál és minden ötödik felnőtt elhízott. Az európai trend is ez: folyamatos a hízás, 2002 óta minden évben 0,5 százalékkal több a kövér ember.

Az elhízás egykor a viszonylag jómódú, fejlett gazdaságok problémája volt. Mivel azonban a jövedelmek a feltörekvő országokban is emelkedtek, a probléma globálissá vált.

Napjainkban az elhízott emberek 60%-a már a fejlődő országokban él. Az elhízás egyike annak a három legsúlyosabb társadalmi tehernek, amelyet az ember okozott – írta honlapján az amerikai McKinsley Kutatóintézet (MGI). A túlsúlyos, vagy elhízott emberek száma meghaladja a 2,1 milliárdot, ez a világ lakosságának közel 30%-a. Ez közel két és félszerese az alultáplált felnőttek és gyermekek együttes számának. Az elhízás áll a halálesetek közel 5 százalékának hátterében. Ha az elhízottak száma a jelenlegi ütemben nő, 2030-ra a világ felnőtt népességének majdnem fele elhízott lesz.

Az MGI mérései szerint a világ éves GDP-jének 2,8 százalékát, 2 ezer milliárd dollárt (487 ezer milliárd forint) emésztenek fel az elhízással kapcsolatos költségek. Ez nagyságrendileg nagyjából akkora, mint a dohányzás, vagy a fegyveres erőszak, a háború és a terrorizmus együttes hatása. Nem csupán az egészségügyi kiadások növekedéséről van szó. Az elhízás csökkenti az alkalmazottak termelékenységét, egyre növekszik a betegség miatt elveszett vagy gazdaságilag nem produktív életévek száma.

Legolvasottabb cikkeink