• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elhunyt Bayer István gyógyszerész-professzor

Lapszemle Forrás: vs.hu

Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának elnöke, az Országos Gyógyszerészeti Intézet első igazgatója volt.

93 éves korában elhunyt Bayer István professzor, a magyar gyógyszerésztudomány és drogpolitika doyenje, az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának volt elnöke, az Országos Gyógyszerészeti Intézet első igazgatója – írja a Drogriporter.blog.hu nyomán a vs.hu.

Bayer István 1923-ban született Budapesten. Apja és nagyapja is gyógyszerész volt, anyja, Faragó Aranka vegyész végzettséggel rendelkezett. Bayer István tanulmányait 1933 és 1941 között a Piarista Gimnáziumban végezte, 1945-ben szerzett gyógyszerészi diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Apja 1945 elején Budapest bombázásának áldozata lett, ezért az egyetem befejezése előtt Bayer István átvette a család Andrássy úti Kereszt gyógyszertárának vezetését. Az államosításáig, 1950-ig ott dolgozott. 1950 és 1952 között a Richter munkatársa volt, és növénykémiai kutatással foglalkozott. 1952 és 1954 között a Gyógyszeripari Kutatóintézet munkatársa volt, majd 1954-től átkerült az Egészségügyi Minisztériumba. 1962-ben kinevezték az újonnan megalapított Országos Gyógyszerészeti Intézet első igazgatójává. Az intézményt 1967-ig, majd 1973-tól nyugdíjazásáig vezette. 1967-től 1973-ig az ENSZ Kábítószer-főosztályán dolgozott Genfben. 1976 és 1990 között a magyar kormányt képviselte az ENSZ Kábítószer Bizottságában, amelynek 1984-ben az elnöki tisztét is betöltötte. 1988-ban az új nemzetközi kábítószer-egyezményt kidolgozó ENSZ konferencia bizottsági elnöke volt.

1970-ben az OTKI Gyógyszerészeti Tanszékének vezetőjévé nevezték ki, ezt a tisztet 1990-ig töltötte be. 1953 és 1967 között a Magyar Gyógyszerkönyvi Bizottság és az ETT Gyógyszerészeti és Gyógyszerkönyvi Bizottság titkára, az Acta Pharmaceutica Hungarica szerkesztője. 1959-től 1964-ig a Gyógyszerész Szakcsoport főtitkára, 1973 és 1983 között a Magyar Tudományos Akadémia és az Egészségügyi Minisztérium Gyógyszerészeti Gyógyszerkönyvi Bizottságának az elnöke.

Számtalan publikációja jelent meg hazai és nemzetközi szaklapokban és folyóiratokban gyógynövénykémia, gyógyszer-analitika és gyógyszerellenőrzés témakörben, majd kábítószer-ellenőrzéssel és drogkutatással kapcsolatban.