• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elhunyt Szabó Gyula

Lapszemle Forrás: nepszava.hu - blikk.hu

Életének 84. évében, hosszú betegség után, pénteken elhunyt Szabó Gyula.

A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színészt, érdemes és kiváló művészt, a Nemzet Színészét, aki évek óta betegeskedett, otthonában érte a halál. Temetéséről később intézkednek – írja a nepszava.hu portálja.

Szabó Gyulából áradt a természetesség, dőlt belőle az ízes beszéd, és érződött rajta a föld szaga. Akkoriban ez fontos volt. Szükség volt a nép egyszerű gyermekét megtestesítő fiatalokra, akikkel feltörekvő, igazságosztó, pozitív hősöket lehet játszatni. Szabó magától értetődő módon került be ebbe a szerepkörbe.

Amikor agyvérzés, majd nem egészen egy évvel azután agyhártyagyulladás támadta meg a szervezetét, egy ország drukkolt érte. Szerencsére sikerrel. Nyolcvanhárom éves születésnapján egészen biztató hírek jöttek stabilizálódott állapotáról. Most viszont végleg itt hagyott bennünket. Manapság pedig igen nagy szükség lenne rá, hogy képviselje az alulról jötteket, küzdjön a már gyakran csak délibábként feltűnő igazságért – emeli ki a nepszava.hu portálja.

A blikk.hu így ír a neves színészlegendáról: Pénteken örökre távozott a Nemzet Színésze, Szabó Gyula, aki 2008-ban agyvérzést, 2009-ben agyhártyagyulladást kapott. Bár mindkét betegségből felépült, az utóbbi években folyamatos ápolásra szorult. A színész 1954 és 1993 között Budapesten a Petőfi Színházban, a Jókai Színházban, valamint a Thália- és az Arizona Színház társulatában játszott. 1993–96 közt a Művész Színházban, majd 1996-tól a székesfehérvári Vörösmarty Színházban lépett fel.

A színészlegenda legemlékezetesebb és legnépszerűbb alakítása az országot járó, az ártatlanokat a labancokkal szemben megvédő Buga Jakab szerepe volt az 1963-ban bemutatott A Tenkes kapitánya című tévésorozatban. Szinkronszínészként is maradandót alkotott, ő volt a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat narrátora és a híres amerikai tévésorozat, a Columbo hadnagyának – akit Peter Falk alakított – magyar hangja. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt – 2006-ban választották a Nemzet Színészévé.