• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

ELI: senki sem tudja, mit vizsgál a kormány

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Augusztus végéig teljes körűen megvizsgálja a szegedi szuperlézerprojektet a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság.

A részletekről addig nem nyilatkozik. Botka László polgármester szerint az előkészítést egyedül a kormány hátráltatja, B. Nagy László kormánymegbízott személyesen tájékozódik az ügyben. Az ELI-t menedzselő cég vezetője nyugodtan alszik – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

Nem szokatlanok a vargabetűk a szegedi lézerközpont 2006 óta íródó történetében. Az Európai Unió ebben az évben tette közzé 35 tételből álló listáját, amely tartalmazza a 2015-ig tervezett tudományos nagyberuházásokat, köztük egy olyan lézeres központét, amely a jelenlegi rendszereknél ezerszer nagyobb fényteljesítményű lesz.

A világhírű szegedi lézerfizikusok és a politika hatékony lobbijának köszönhetően 2009 októberében eldőlt: Bukarest és Prága mellett Szeged ad otthont az összesen mintegy 500 millió eurós projektnek. A Bajnai-kormány pénzügyi garanciát vállalt az egykori öthalmi orosz laktanya területén épülő, közel 60 milliárd forint értékű kutatóközpontra. Azonban csak 2010 áprilisában lett meg a pályázati forrás az előkészítésre, a támogatást biztosító szerződést pedig hónapokig nem kötötte meg a menedzselésre életre hívott ELI-HU Nonprofit Kft.-vel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A kormányváltás után csend volt a lézerközpont körül, az őszi önkormányzati választás kampányában vált ismét témává. 2011 januárjában jelentette be az Orbán-kormány: támogatja a projektet – az Új Széchenyi-terv a kiemelt nemzeti programok közé sorolta. A kormányhivatal szakigazgatási szervei igyekeznek „hazánkban nem szokványos ügyintézést biztosítani" a projekt gördülékeny haladása érdekében – többek között ez is elhangzott a szegedi sajtóeseményen.

Az eredeti tervek szerint idén január 15-éig került volna a pályázat a kormány elé. A tervezési eljárás elhúzódása miatt ezt később márciusra módosították, és 2012 első felére várták az Európai Bizottság brüsszeli döntését. Szorít az idő: 2013-ig lehet pályázni a beruházáshoz szükséges uniós strukturális alapokra, az EU ámenjére akár fél évet is várni kell, az építkezés befejezésének határideje pedig 2015. december 31.

A projekt előkészítéséért a beruházás hatalmas léptéke miatt egy állami cég – az ELI-HU Nonprofit Kft. – felelős, amelynek vezetőjét a kormány nevezte ki. A cég nem Szegeden, hanem Budapesten működik, a szegedi önkormányzatnak és a Szegedi Tudományegyetemnek pedig együtt is csak jelképes szerepe van benne, a tulajdonrész több mint 90 százaléka az államé. Ezért is érte váratlanul a projekt szegedi érintettjeit a Kormányszóvivői Iroda múlt pénteki közleménye, amely szerint „jelenleg nem látszik megnyugtatónak az ELI-projekt előrehaladása, nem tűnik biztosítottnak jövője", és „széles körű vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy milyen helyben vagy más szinten meghozott döntések vezettek a jelenlegi helyzet kialakulásáig".

Csütörtök délután újabb közlemény született, amely szerint a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság teljes felülvizsgálatba kezd „az aggodalomra okot adó szegedi ELI-projekt ügyében", mert „sürgős lépések szükségesek". A testület szerint az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent azért, hogy a kiemelt beruházás a megfelelő ütemben haladjon. A kutatóközpont előkészítését az elmúlt két évben egyetlen dolog veszélyeztette: maga a kormány – vélekedett Botka László, Szeged polgármestere (MSZP).

A kormánybizottság augusztus 31-éig elvégzi a projekt azonnali, teljes körű felülvizsgálatát. Kerestük a Kormányszóvivői Irodát, hogy megtudjuk, mit vizsgál pontosan a testület, mit mulasztottak el megtenni Szegeden, kinek kellett volna többet tennie, és hogy milyen sürgős lépések képzelhetők el a projekt megvalósulása érdekében – írja a lap. Azt a választ kaptuk: amíg folyik a vizsgálat, nem kívánnak további részleteket közölni. B. Nagy László kormánymegbízott elárulta: szeretne tisztán látni az ELI-projekt ügyében, ezért személyesen fog tájékozódni a jövő héten a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságnál a felülvizsgálattal kapcsolatban.