• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Eljárásrend: A láthatalan koronások

Lapszemle 2020.10.05 Forrás: nepszava.hu
Eljárásrend: A láthatalan koronások

Mivel a tesztelő laborok Magyarországon zömében elérték kapacitásaik határát, már nem tudnak annyi tesztet végezni, amennyi szükséges lenne.

Egy héttel későbbre tudtak szabad időpontot adni koronavírus PCR-tesztre a fővárosi Synlab magánlabornál és további öt nap, mire eredményt is kap a beteg. Az eset nem egyedüli, a laborok kapacitásai mindenhol kimerülőben, elérték a teljesítményük maximumát, így a legtöbb beteget már nem is tesztelik. Az új eljárásrend szerint a háziorvos is koronavírusos betegnek nyilváníthat valakit a tünetei alapján. Egyre több beteg esetében már ez a gyakorlat, azonban mindez jelentősen torzítja a járványról megjelenő adatokat - írta a népszava.hu.

Ezek a betegek nem kerülnek be a koronavirus.gov.hu oldalon naponta megjelenő statisztikába, hiszen nem teszttel igazolt Covid–19-fertőzöttek. Ahogyan arról a koronavírus-információs vonalon tájékoztatnak: a honlapon megjelenő, aktív fertőzöttek számát mutató statisztikában csak a teszttel igazolt koronavírus-fertőzöttek szerepelnek.

A probléma azonban nemcsak az, hogy valótlan képet mutat a statisztika, hanem az is, hogy ha valakit a háziorvos nyilvánít betegnek, az még csak hatósági házi karanténba sem kerül, a háziorvos ugyanis ezt nem rendelheti el, ő csak arra kérheti a beteget, hogy maradjon otthon. Ha az érintett ezt nem teszi, annak nincs semmiféle szankciója. A statisztika szerint ráadásul több mint 20 ezer aktív fertőzött van az országban, ám hatósági házi karanténban mégis csupán alig 2000-rel több ember, csaknem 22 ezer fő van, pedig hatósági házi karanténba nemcsak az igazolt fertőzöttek és a szoros kontaktok kerülnek, hanem azok is, akik külföldről térnek haza.

„A fő gond az új eljárásrenddel, hogy ha a gyanús esetként jegyzett beteg otthon marad is, a családtagjai már nem feltétlenül, a háziorvos ugyanis nem írhatja elő, hogy az egész család zárkózzon be” – mondja a lapnak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Ő már több betege esetén is javasolta a karantént. „Néhány gyereket tesztelni is küldtünk, volt köztük pozitív, de zömében én inkább teszt nélkül javaslom az otthon maradást, ha tényleg maximum egynapos tünetekről van szó, vagy az osztályban felmerült a gyanú” – részletezi. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink