• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Éljenek a kórházi reformok, csak addig ne pusztuljunk éhen!

Lapszemle 2020.01.14 Forrás: index.hu
Éljenek a kórházi reformok, csak addig ne pusztuljunk éhen!

Hiába tilos fedezet nélkül vásárolni, az alulfinanszírozott kórházi rendszerben mégis ezt kell tenni, mert eszközök nélkül a betegek meghalnának.

Orbán Viktor január 9-én sajtótájékoztatót tartott, ahol határozottan fellépett a kórházak eladósodása és fedezet nélküli kötelezettségvállalásai ellen. Mint mondta, a sok adósság elsősorban a magas profittal dolgozó multik miatt alakult ki. Igen ám, de ha az egészségügyi beszállítók kifizetése továbbra is csúszik, abba éppen a kevésbé tőkeerős magyar egészségügyi vállalkozások buknak bele - írta az index.hu.

A probléma az, hogy a célkeresztbe állított multinacionális szállítók életében Magyarország 2-4 százalékos súllyal esik a latba, az ilyen cégek megtehetik, hogy akár hosszú hónapokig előfinanszírozzák a be nem érkező, de kerekítési hibaként is felfogható magyarországi árbevételt, ám a magyar vállalkozások közben elhullanak.

Nagy Antal, a steril eszközök tervezésével és gyártásával foglalkozó hazai vállalat, a debreceni Dispomedicor Zrt. cs.a. elnök-vezérigazgatója meséli, az a folyamat, amely most elkezdődik, így a pénzügyi ellenőrök, a csődbiztosokra emlékeztető jogosítványokkal fellépő vagyonfelügyelők kijelölése, a számlák ellenőrzése, információcsere (sokszor postai úton), még a legjobb szándék mellett is hosszú hónapokig eltarthat. A vállalkozásoknak eközben ugyanúgy meg kell finanszírozni a működést, a bérköltségeket (a munkavállalók természetesen nem tudnak 5-7-9 hónapot várni a bérükre), a további fix költségeket, az eladott, de pénzügyileg nem rendezett termékek áfáját.

A szakma azt is sérelmezi, hogy az egész rendelet azt sugallja, hogy a 2019. évi elszámolás tekintetében túlárazások, eltúlzott vagy fiktív számlázások történtek. Ez a kérdés sokkal inkább az ügyészség vagy az adóhivatal kompetenciája lenne. Az Indexnek nyilatkozó cégvezető szerint természetesen semmi sem kizárt, de az elmúlt húsz évben pártállástól függetlenül mindenki azon dolgozott, hogy miként lehetne még szigorúbban ellenőrizni a kórházi beszerzéseket, így számomra gyakorlatilag teljesen elképzelhetetlen hogy valaki közbeszerzési eljárások, hivatalos megrendelő, mennyiségi és minőségi átvételi papírok nélkül tudjon a kórházaknak szállítani.

Vagyis bár nem kérdés, hogy mindig lehetnek visszaélések, de ott kellene határozottabban fellépni, és nem a tisztességes cégeket kellemetlen helyzetbe hozni. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink