• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elkerülhetetlen az ebola terjedése Európában

Lapszemle Forrás: mno.hu - Napi Gazdaság Online - napi.hu

Az egészségügyi dolgozóknak, a betegek családjának és közeli ismerőseinek a legnagyobb a kockázata.

Elkerülhetetlennek látszik az ebola terjedése Európában, mivel sokan utaznak a fertőzött afrikai országokba és visszafelé is – jelentette ki Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója. A szakember az után mondta ezt, hogy Spanyolországban elkapta a járványt egy olyan ápolónő, aki egy Sierra Leonéból hazatért, ebolavírusos papot kezelt. Ez az első ismert eset a világon, hogy valaki Afrikán kívül kapta el a vírust. Eközben az amerikai elnök a légi utasok szigorúbb ellenőrzését ígérte a járvány miatt. Az Egészségügyi Világszervezet szerint február óta több mint 3400 életet követelt a kór Nyugat-Afrikában – írja az mno.hu portálja.

Nagy valószínűséggel a jövőben is lesznek ilyen "importált" esetek és hasonlóak ahhoz, mint amilyen Spanyolországban történt - mondta el Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója a Reuters brit hírügynökségnek - idézte az MTI nyomán a Napi Gazdaság.  Az Európából a (járvány által) érintett országokba és onnan visszafelé történő utazások nagy száma miatt teljesen elkerülhetetlen, hogy ilyen incidensek legyenek a jövőben - mondta.

A WHO európai régiójából már több országban kezeltek ebolás betegeket, akiket Nyugat-Afrikából telepítettek haza, miután elkapták a fertőzést. Ilyen például Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Norvégia és Spanyolország. A járvány a három leginkább sújtott államban, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban már több mint 3400 emberrel végzett.

Jakab Zsuzsanna felhívta a figyelmet, hogy a pácienseket kezelő európai egészségügyi dolgozóknak, családjuknak és közeli ismerőseiknek legnagyobb a kockázata a megfertőződésre.
Ez meg fog történni, de szerintünk az a legfontosabb dolog, hogy Európában még alacsony a kockázat szintje, és az európai régió nyugati része van a legjobban felkészülve a világon a vérzéses lázbetegségek, köztük az ebola elleni válaszra - jelentette ki.

Nagyon jó üzlet lett az Ebola
Elképesztő tempóban nő a védőfelszerelések és a tájékoztató kiadványok értékesítése az USA-ban azóta, hogy diagnosztizálták az első fertőzöttet amerikai földön. Egy szakértő szerint elkerülhetetlen, hogy előbb utóbb komolyabban behurcolják a vírust az USA-ba. Az amerikai David Scott kiskereskedő online boltja az elmúlt két évben csupán néhány darabot adott el Átfogó fertőzésvédelmi csomag nevet viselő termékéből. Október első hetében azonban teljesen kifogyott a raktárkészletéből. A magyarázat egyszerű: szeptember 28-án került kórházba az első olyan beteg, aki napokig szabadon járt-kelt az Egyesült Államokban, mielőtt diagnosztizálták Ebola-fertőzését – írja a Bloomberg cikke nyomán a Napi.hu portálja.

Scott elmondása szerint két hét alatt 50 darabot adott el a 150 dolláros pakkból. A csomagokban egyébként védőszemüveg, gumikesztyű, gázálarc és biológiailag fertőzött anyagok gyűjtésére szolgáló zacskók voltak.