• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elkerülhető a járvány második hulláma -Interjú Jakab Zsuzsával

Lapszemle 2020.05.11 Forrás: 168 Óra Online
Elkerülhető a járvány második hulláma -Interjú Jakab Zsuzsával

"Úgy számoljuk, hogy a következő egy évben még nem lesz hatékony vakcina".

A COVID–19 világjárvány a földgolyón eddig több mint 3 és fél millió embert ért el, 250 ezer a halálos áldozatok száma. A fertőzés azonban robbanásszerű emelkedés előtt áll a világ legszegényebb országaiban, ahol a legrosszabb a közegészségügy állapota, és ahol a nagyvárosi gettókban a társadalmi távolságtartás sem megvalósítható. Ebben a helyzetben minden korábbinál nagyobb felelősség hárul az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), az egyetlen olyan nemzetközi intézményre, amely képes globális egyeztetésre a kormányok és a kutatók között. A WHO magyar főigazgató-helyettesével, Jakab Zsuzsannával beszélgetett a 168óra.hu.

Ön szerint mikorra készül el a tömegesen alkalmazható oltóanyag?

Több ezer kutató dolgozik a vakcina, a gyógyszerek és a különböző diagnosztikai eszközök kifejlesztésén. Bizonyos területeken már folynak a klinikai vizsgálatok, ám ezeket még több kutatási kör követi. Mi úgy számoljuk, hogy a következő egy évben még nem lesz hatékony vakcina, ám a WHO mindenesetre máris együttműködést alakított ki globális partnercégekkel. Ennek az a célja, hogy amikor az oltóanyagok elkészülnek, minél gyorsabban befogadhassuk őket az immunizációs programokba, legyenek minél előbb tömegesen hozzáférhetők. Az a legfontosabb ugyanis, hogy a lehető leggyorsabban felépítsük a lakosság körében az úgynevezett nyájimmunitást, ami sajnos még meglehetősen alacsony szinten van.

A földön jelenleg 7,7 milliárd ember él. A tudósok szerint a nyájimmunitáshoz a közösség legalább hatvan százalékának védettségére van szükség. Tehát 4,5 milliárd embert kell beoltani?

Az immunitást szerencsére nem csak oltással lehet megszerezni, hiszen tünetmentesen vagy tünetekkel, de nagyon sokan átmennek a fertőzésen. Még akkor is, ha őket ismét megbetegítheti a vírus, valamiféle védettséget mégiscsak felépítenek. Az viszont biztos, hogy a lakosság 60-80 százaléka immunitást kell hogy szerezzen. Ez a feltétele annak, hogy a járvány ne terjedhessen tovább.

Tévednek azok a kutatók, akik szerint ez világméretekben akár évekbe is beletelhet?

Reméljük, hogy nem így lesz. Ezért olyan globális partnerekkel dolgozunk együtt, akik hozzásegítik a világot, hogy amint elkészül, tömegméretekben lehessen gyártani a vakcinát. Azt szeretnénk, ha a következő, a 2021-es esztendő lenne az utolsó, amikor még együtt kell élnünk ezzel a vírussal.

Tudjuk-e pontosan, hogy a fertőzöttek immunitást szereznek? A nemzetközi sajtóban sok példát említettek arra, hogy voltak, akik újra megkapták a betegséget.

Nincs semmilyen biztosíték arra, hogy aki egyszer átesett ezen a betegségen, az nem kaphatja meg újra. Ezt a kérdést a kutatók most vizsgálják, egyelőre még keressük a megbízható tudományos választ. Ebből a szempontból is fontos, hogy más országok mellett Magyarország is elkezdte annak felmérését, hogy milyen mértékű immunitás alakult ki az országban.

Lehet, hogy a vakcina esetében is kiderül majd: a szervezet ugyan reagál rá, de ez nem zárja ki az újabb megbetegedést?

Pont az a cél, hogy olyan vakcinát gyártsunk, amely megakadályozza az újabb betegség kialakulását. Ezért is nehéz a feladat, ezért kell hozzá nagyon sok klinikai vizsgálat.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink