• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elkésett a gyógyszeripar a közös fellépéssel?

Lapszemle Forrás: HVG Online

Ha ez a kódex hamarabb megszületik, lehet, hogy a megszorítások is kevésbé fájtak volna.

Az eredeti tervek szerint a gyógyszerkasszát idén 83, jövőre újabb 37 milliárd forinttal vágta volna meg a kormány. Ezt tetézték azzal, hogy év elején világossá vált: a tervezett megszorítások nem elegendőek, idén további 10, jövőre pedig plusz 30 milliárddal költhetne kevesebbet ez az ágazat. A Széll Kálmán 2.0 azonban nem válaszolja meg hogy, mindezt hogyan kívánja megvalósítani a kormány - írja a hvg.hu.

Ezzel kapcsolatban egyetlen gyógyszerpiaci szereplő sem tud semmit: mindenki azt hangoztatja, nincsen több tartalékuk, s ezeket a megszorításokat nem lehet a betegterhek növekedése nélkül megvalósítani. (A Széll Kálmán 2.0 annyit „árul el": a megtakarításokhoz szükséges a gyógyszer-támogatási rendszer újbóli felülvizsgálata, a lakossági térítési díjak meghatározott körben történő emelése, és térítési díjminimum bevezetése).

„Persze fontos, hogy a gyógyszeripar közös etikai kódexet írt, de mindezek fényében eltörpül"- utalt a héten bemutatott közös önszabályozó dokumentumra a hvg.hu-nak az egyik szövetség vezetője. Leitner György, az Innovatívak elnöke a lapnak azt mondta: ha ez a kódex hamarabb megszületik, lehet, hogy a megszorítások is kevésbé fájtak volna. „A gyógyszeripar a politika számára eddig könnyű préda volt: nem volt transzparens, és a generikumok terén (a helyettesíthető szerek esetében- a szerk.) sok esetben olyan felfokozott versenyhelyzet alakult ki, ami adott esetben nem a legtisztességesebb megoldásokhoz vezetett. Most ezeket a promóciós tevékenységeket is szabályozza majd a kódex."

A Széll Kálmán 2.0-val kapcsolatban Leitner azonban azt mondta: erről továbbra sincsen dialógus a gyógyszeripar és a kormány között. (Arról, hogy a két szereplő mennyire nem érti egymást, szócska Miklós is szólt hétfőn: ő egy Karinthy-idézetet mondott, miszerint a férfi és a nő sosem érthei meg egymást, mert mindkettő mást akar: a férfi a nőt, a nő a férfit.) Leitner állítja: nincs több tartalékuk és az egész koncepció és alapfeltevés hibás, ebből viszont csak hibás megoldások születhetnek. Azt ő is, és Borbás Gyula, a Védettség Egyesület elnöke is elismerte: a konvergenciaprogram a betegterhek növelése nélkül nem teljesíthető.

Legolvasottabb cikkeink