• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Elkészült a jelentés: a szívsebészt hibáztatják betege haláláért 

Lapszemle 2018.10.10 Forrás: 24.hu
Elkészült a jelentés: a szívsebészt hibáztatják betege haláláért 

A beteget azonnal olyan intézetbe kellett volna irányítania az orvosnak, ahol meglettek volna a technikai feltételek a beavatkozáshoz.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) kirúgott szívsebészét hibáztatja az értágulatban elhunyt beteg ügyében készült orvosszakmai jelentés. A 24.hu információja szerint az elbocsátott Székely László főorvos tevékenységével kapcsolatban két vizsgálatot is lefolytattak a napokban.

A GOKI orvosának azért mondott fel az intézmény igazgatója, mert egy női páciensnél a kórházban elvégzett szívműtétet mellimplantátum beültetésével kombinálta. De az igazán nagy botrány akkor alakult ki, amikor Székely a GOKI-t tette felelőssé azért, mert egy, általa nyáron regisztrált másik beteg meghalt, mivel nem végezték el rajta az életmentő beavatkozást. A Népszava korábban azt írta: a férfinak egyedi érimplantátumra volt szüksége, „orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, addigra Székely László elbocsátása már zajlott”. A beteget így nem tudták előjegyezni műtétre, később átszakadt a főverőere és meghalt.

Az ügyet az országos tiszti főorvos és egy orvoscsoport külön-külön is megvizsgálta.

...

A vizsgálat végkövetkeztetése az, hogy mivel egy 11 centiméteres tágulat esetében megjósolhatatlan volt, hogy a szakadás napokon vagy már órákon belül bekövetkezik-e, az lett volna a célszerű, ha a beteget azonnal olyan intézetbe irányítja az orvos, ahol meglettek volna a technikai feltételek és az OEP-finanszírozás a beavatkozás elvégzésre. Ezért a vizsgálat eredménye szerint a kardiológiai intézet nem tehető felelőssé a férfi haláláért.

További részletek a cikkben. 

Székely a hírek megjelenése után az Indexnek azt nyilatkozta: ő nem tud sem tisztiorvosi, sem orvosi vizsgálatról, ami azt jelentheti, hogy úgy vizsgálták ki az ügyét, hogy őt magát meg sem kérdezték.

Szaporodnak az aggasztó tünetek a szívsebész-botrányban - írja az ügy kapcsán a nepszava.hu, amely szerint kész tényként beszélnek egy vagy több vizsgálatról, amely szerint állítólag a Kardiológiai Intézetből kirúgott főorvos a felelős egy beteg haláláért, csakhogy ilyen vizsgálat valószínűleg nem is volt. Még a kormány is belezavarodott az ügybe....

Legolvasottabb cikkeink