• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elmarad a baby-boom

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

A baby-boom egyelőre elmarad – legalábbis ez derül ki a KSH legfrissebb tájékoztatásából.

A hivatal előzetes adatai szerint 2012 első hét hónapjában több gyermek született, de a halálozások száma is emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A születésszám az év első öt hónapjában meghaladta az előző évit, aztán júniusban és júliusban megtorpant. Ekkor 1,4 %-kal kevesebb gyerek született, mint az előző év azonos időszakában. Összességében 2012 első hét hónapjában 51583 gyerek született, 3,7 %-kal több, mint 2011 azonos időszakában. Ezt kommunikálja a kormány – legutóbb Szalai Piroska, a nők foglalkoztatásáért felelős kormánybiztos – írja a Népszabadság – online.

A kormány szerint tehát a növekedés az egykulcsos adózásnak és a gyerekek után járó adókedvezményeknek köszönhető, a szakemberek szerint viszont nem. A helyzet nem ennyire egyszerű.
Akárki akármit mond, a termékenység nem emelkedik – emeli ki Kapitány Balázs demográfus. Szerinte szó sincs semmilyen sikerről, de azért attól sem kell tartani, hogy a korábban jellemző évi 97-98 ezres születésszámnak örökre búcsút kell mondani, és mostantól a tavalyi és tavalyelőtti 90 ezer körüli születésszám stabilizálódik.

2010 előtt Magyarországot nemzetközi szinten is nagyon stabil termékenység jellemezte. Aztán 2010 májusában valóságos demográfiai sokk érte az országot, és a születések száma tíz százalékot zuhant. Ebből a gödörből azóta sem másztunk ki. Ami most történik, az egy nagyon lassú, kettőt előre, egyet hátra típusú kapaszkodás – magyarázza a demográfus.

A 2010-es sokkért a szakemberek elsősorban a gyes háromról két évre csökkentését és a gazdasági válságot okolják. Azt azonban nem értik, hogy a visszaállított gyes és a családi adózás bevezetése miért nem látszik meg a születési adatokban. Ennyi pénznek, amennyi a családok egy részénél maradt, meg kellett volna jelennie a termékenységi mutatókban – fűzi hozzá Kapitány Balázs, aki úgy véli, azért nem hathattak a kedvezmények, mert közben új költségek jelentek meg, mint például a bölcsődei térítési díj, a családi pótlék összege pedig évek óta nem emelkedett, vagyis a kedvezmény elinflálódhatott. Amit még ennél is fontosabbnak tart, hogy a bizonytalanság továbbra is jellemző a családtámogatási rendszerre, a munkaerőpiacra, a gazdaság egészére, ez pedig sosem kedvez a gyerekvállalásnak.

Pár hónapja készült el a Nemzetgazdasági Minisztériumban működő Családbarát Magyarországért munkacsoport Új baby-boom, a középosztály gyermekvállalási forradalma című stratégiai vitaanyaga. Nemrég kinevezték Révész Máriuszt a miniszterelnök családpolitikai tanácsadójává, aki bejelentette, hogy demográfiai munkacsoportot hoz létre, és minden családokat érintő javaslatot véleményez majd. Egyelőre egy konkrétumot említett, a lakásvásárlási támogatás, ismertebb nevén a szocpol kiterjesztésének ötletét. Révész Máriusz szerint a szocpolt visszaállították ugyan, de a feltételrendszer miatt kevesen tudnak élni a lehetőséggel. Ezért végig kell gondolni, hogyan tehetnék szélesebb kör számára elérhetővé úgy, hogy szem előtt tartsák a költségvetés teherbíró képességét.

El kéne végre dönteni, hogy mi a társadalmi cél – mondja az új elképzelésekről Kapitány Balázs. Szerinte ha azt szeretnék, hogy viszonylag rövid időn belül sokkal több gyerek szülessen, akkor annak megvan a bizonyítottan hatásos módja. A nemzetközi szakirodalom szerint ezt leginkább az egyszeri, nagy összegű juttatás biztosítja. Csakhogy az ilyen típusú támogatás leginkább a kevésbé iskolázott, rosszabb körülmények között élő rétegeket motiválja. Ha a kormány a középosztály gyerekvállalását akarja növelni, akkor mindenekelőtt a biztonságérzetet kell növelnie – szögezi le a lapnak nyilatkozva a demográfus.