• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Elmaradt babyboom, a gólya a koronavírus végére vár

Lapszemle 2020.05.19 Forrás: sonline.hu
Elmaradt babyboom, a gólya a koronavírus végére vár

Az anyagi bizonytalanság mellett sok kismamajelölt fél tőle, hogy megbetegszik és a koronavírus születendő gyermekére is káros hatással lehet.

Az előrejelzések szerint nem fogant több gyermek a koronavírusjárvány-helyzetben. A szakemberek szerint sok nő fél a vírustól, attól, hogy milyen hatással lehet születendő gyermekére, és vannak, akik anyagi megfontolásból nem vállalnak most kisbabát - írta a sonline.hu.

– Azt tapasztaljuk, a gyerekvállalás terén az elmúlt hónapokban sokan meditáltak, dilemmáztak, hogy merjenek-e lépni vagy sem, határozottan mondhatom, hogy baby bummra nem kell számítani – mondta el Koppán Miklós, a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. Hozzátette: a nemzetközi irodalomban is olvasható, hogy minden olyan veszélyhelyzet, amelynek gazdasági kihatásai is vannak, negatívan érinti a gyermekvállalási kedvet. – Az anyagi bizonytalanság mellett sok kismamajelölt fél tőle, hogy megbetegszik és a koronavírus születendő gyermekére is káros hatással lehet – jegyezte meg a professzor.

Kiemelte: rendkívül kevés tudományos adat áll rendelkezésre világszerte a várandósság és a koronavírus közötti kapcsolatról. – A pécsi klinikán eddig nem fordult még meg olyan terhes nő, aki igazoltan koronavírusos lett volna, országosan egyetlen olyan anyáról tudunk, aki Nyugat-Magyarországon COVID-fertőzötten szülte meg kisbabáját, gyermeke egészségesen jött világra – mondta el Koppán Miklós, aki bízik abban, hogy rövid időn belül minden visszaáll a régi kerékvágásba.

A jelenlegi szabályozás szerint a meddőségi centrumokba látogató pároknak szükségük van negatív PCR-tesztre. Több klinikán kijelöltek már egy elkülönített szűrőhelyet, ahol térítésmentesen elvégzik a mintavételt. Huszonnégy órán belül megkapják az eredményt és ezt követően mehetnek a vizsgálatokra. A kaposvári kórház honlapján azt közölte, hogy a Domány Sándor Humánreprodukciós Központ is újra fogadja a pácienseket. A pároknak egyes beavatkozásokhoz szükségük van negatív PCR-tesztre. A szabályozás szerint az ország összes meddőségi centrumában még nem végezhetnek az orvosok petesejt-leszívásokat, de egyéb vizsgálatokra már van lehetősége a pároknak - írták.

Legolvasottabb cikkeink