• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Előbb-utóbb fel kell oldani az online gyógyszerrendelés tilalmát

Lapszemle 2023.12.27 Forrás: G7.hu
Előbb-utóbb fel kell oldani az online gyógyszerrendelés tilalmát

Idén a szokásosnál jóval kevesebb influenza oltást rendelt meg az állam az ajánlotti körnek, 1,3 millió adag helyett 900 ezret,

A logisztikában 2024-től mindenhol erősen emelkedő költségekkel számolnak, a magasabb útdíjak és az üzemanyag jövedéki adó emelése miatt. Hogyan gazdálkodja ki ezt a Hungaropharma (HPH), emelkednek-e emiatt a szabadáras gyógyszerek és egyéb termékek árai? - teszi fel a kérdést a g7.hu Füzesi Juditnak, a Hungaropharma 2024. január 1-jével kinevezett vezérigazgatójanak.

A gyógyszer-nagykereskedelmi logisztikában további lehetőség rejlik, hiszen a kialakított szolgáltatás-portfólió, ami Európa élvonalába emelte a magyar gyakorlatot, számos olyan kényelmi szolgáltatást tartalmaz, ami kis odafigyeléssel, racionalizálással – és leginkább a szektor szereplőinek együttműködésével – képes kézben tartani a költségeket. Ezek közös kialakítása, alkalmazása, közös iparági felelősségünk.

A szabadáras, vagy ahogy mi hívjuk a szakzsargonban, a nem támogatott termékek árának kiigazítása viszont olyan üzleti eszköz, amit jelen gazdasági körülmények között és a jelenleg érvényes gyógyszerár és támogatási rendszer mellett be kell vetnünk annak érdekében, hogy minden – legyen az életmentő, fájdalomcsillapító vagy éppen egészségmegőrző – készítmény a megfelelő időben, a megfelelő helyen, a fogyasztó számára az eddig megszokott szakmai színvonalon elérhető legyen.

– Idén a szokásosnál jóval kevesebb influenza oltást rendelt meg az állam az ajánlotti körnek, 1,3 millió adag helyett 900 ezret, ez kieső bevételt jelent a HPH számára?

– A Hungaropharma Magyarország legjelentősebb gyógyszer-nagykereskedője. Ez konkrétan azt jelenti, hogy minden második gyógyszerpiaci készítmény a mi közreműködésünkkel jut el a betegágyakhoz, illetve a gyógyszertárakba betérőkhöz. Ez óriási volumen, naponta átlagosan napi 600 ezer doboz gyógyszert „szedünk ki” és szállítunk ki. Ami az influenza elleni védőoltást illeti, 2023-ban az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) 949 ezer adag oltóanyagot rendelt meg a 3 évnél idősebb lakosság és további 4000 adagot a kisdedek számára. Ez a mennyiség 2022-ben valóban 1,3 millió adag volt, azonban ebből mindössze 640 ezret használtak csak fel az NNGYK adatai szerint. A csökkentett influenza oltóanyag szám mellett kalkulálva a COVID-19 oltóanyaggal is, ez összességében nem jelent számottevő kiesést a Hungaropharmának.

További részletek a cikkben.