• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Előnyösebb lehet az új salátatervezet

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

Csiba Gábor elfogadhatónak tartja a mozgóbér befagyasztását a biztonságos béremelésért.

A közelmúltban újabb egészségügyi salátatörvény-tervezet került fel a kormány honlapjára. A várható intézkedések csaknem tizenhatezer orvost, több mint hetvenkétezer egészségügyi szakdolgozót, valamint több mint ezernégyszáz egyéb egészségügyi dolgozót érintenének hátrányosan. A Magyar Hírlap Csiba Gábort, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökét kérdezte.

A legfajsúlyosabb intézkedés a mostani törvénytervezetben, hogy meghosszabbítanák az egészségügyi ágazati mozgóbérek – vagyis a pótlékok – alapjának befagyasztását. Csiba Gábor ezt elfogadhatónak tartja, annak ellenére, hogy „nem esik jól", hiszen minden juttatás, amelyhez nem jutnak hozzá az egészségügyi dolgozók, hiányzik. „Addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. Fedezet kell ennek a kifizetésére, márpedig ha nincs költségvetési forrás, akkor ezt nem lehet bevállalni" – fogalmazott az elnök.

Kifejtette, ezt a kórházak jelenlegi költségvetésére természetesen nem lehet terhelni. Hozzátette, a leglényegesebb szempont, ami az intézkedés fő célja is egyben, a finanszírozhatóság és a 2012. július elsején életbe lépett béremelés fenntarthatósága. Csiba Gábor szerint az említett módosítás mellett az utóbbi két tényező biztonsággal fenntartható.

„A mozgóbér befagyasztása azt jelenti, hogy megállapításakor nem a jelenlegi béralapot veszik figyelembe, tehát jövőre is ugyanazok a juttatások járnak majd, amelyek idén július elseje után. Az eddigi pénzeket tehát biztonsággal megkapják azok, akiket érint, a fedezet rendelkezésre áll, és a béremeléssel együtt még így is több a jövedelmük, mint például a tavalyi év azonos időszakában" – mondta az elnök.

A tervezet értelmében szűkítenék a méltányosságból igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások körét is. A jövőben az ezer forint havi terápiás költséget el nem érő készítményekre nem adnának méltányossági támogatást. Az intézkedést azzal indokolják, hogy a kis értékű készítmények támogatása méltányossági szempontból indokolatlan, és az eljárás miatt kialakuló magas költségekkel nincs arányban a megítélhető kis összegű támogatás.

Csiba Gábor úgy fogalmazott, nem tudja pontosan, hány készítményt érintene a módosítás, az viszont igaz, hogy ezeknek komoly adminisztrációs költségük van, amely meghaladja az ezerforintos értékhatárt. „Tehát többet veszítünk vele, mint amennyit nyerünk. Elképzelhető – mondja az elnök –, hogy a magánembereknek ez nem lesz előnyös, de a társadalombiztosító és a társadalom számára megfelelő az intézkedés."