A halételek súlyos allergiás reakciókat idézhetnek elő azoknál, akik érzékenyek ezekre az ételekre.
A tengerparti nyaraláshoz hozzátartozik egy jó halvacsora, netán kagylóleves. De nem csak a szálkáktól kell óvakodni: a tenger gyümölcsei és a halak súlyos allergiás reakciót idézhetnek elő az arra érzékenyeknél. A kellemetlen tünetek – például arcpír, torokduzzanat, csalánkiütés – az étkezés után hamar megjelennek, érdemes ezeket komolyan venni – figyelmeztet a fővárosi Allergiaközpont főorvosa, dr. Pintér Judit, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan tévesen gondolják, miszerint az allergiát kalciummal kell kezelni. A súlyos esetekben ugyanis árthat: az anafilaxiás sokk leviszi a vérnyomást, a kalcium pedig még inkább csökkenti. E sokkos állapot ájulással is járhat.
Az igazoltan allergiások injekciót hordhatnak maguknál, amivel még idejekorán megfékezhetik a tüneteket – olvasható a Szabad Föld – online oldalán.