• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Első 1000 nap: csatlakozott a klinika

Lapszemle Forrás: Unideb.hu

Az összes népbetegség gyökerei a kisgyermekkorra vezethetők vissza, a megelőzésnek akkor kell kezdődnie.

Fennállásának 90. évfordulóját ünnepli idén a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája. A jubileumi rendezvénysorozat első állomásaként az intézmény bekapcsolódott az Első 1000 nap programba, és március 27-28-án megrendezik a Magyar Gyermekorvosok Társasága Északkelet-Magyarországi Területi Szervezetének tudományos és továbbképző ülését Hajdúszoboszlón - adta hírül az intézmény honlapja

- A Gyermekgyógyászati Klinika 90 éve dolgozik ebben az épületben. Az ilyen jeles évfordulókon meg kell állni, és el kell gondolkodni a jövőről. Ez a kezdeményezés ebben segít bennünket. A gyermek életének a fogantatástól számított első ezer napja határozza meg ugyanis, hogy meddig és hogyan fog élni. Ezért ez az időszaknak kiemelten fontos – hangsúlyozta Balla György egyetemi tanár az Első 1000 napról tartott sajtótájékoztatón.

A Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója elmondta: az Egyesült Államokból Hillary Clinton által indított nagysikerű program a gyermekek egészséges táplálására hívja fel a figyelmet. Hazánkban a szakmai intézmények közül a debreceni Gyermekgyógyászati Klinika elsőként állt a kezdeményezés mellé.

- Sajnos Magyarországon a megelőzés későn kezdődik el. Az emberek zömében csak akkor gondolnak erre, amikor már kialakult valamilyen betegség. Az igazi prevenció azonban kisgyermekkorban kezdődik. Az összes népbetegség gyökerei ide vezethetők vissza – tette hozzá Takács István, az Első 1000 nap hazai alapítója, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.

A szakember példaként említette, ha a gyerekek nem kapnak elegendő kalciumot, akkor hamarabb válnak törékennyé a csontok időskorban, a gyermekkori elhízás nyolcvan százalékban felnőttkorban is túlsúlyhoz vezet, míg a megfelelő D-vitamin ellátottság véd az egyes típusú cukorbetegséggel szemben.
Kovács Judit, a Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszékének klinikai főorvosa a szoptatás fontosságára hívta fel a figyelmet. Az anyatej egyebek mellett segíti a baba immunvédelmét és agyi fejlődését, valamint az anyatejjel táplált embereknél ritkábban alakul ki elhízás, magas vérnyomás, érrendszeri megbetegedés.

A kismamák szoptatás iránti elkötelezettségének kialakítása a védőnők feladata, ezért Orbánné Lakatos Judit, az ÁNTSZ Észak-alföldi régiójának vezető védőnője is üdvözölte az Első 1000 nap programot.

- Az országban négyezer védőnő dolgozik. Ők azok, akik a kisgyermekes családok mindennapjainak részévé válnak, és legfontosabb feladatuk a gyermek táplálásával kapcsolatos ismeretek átadása. A szakemberek már a várandósság alatt tanácsokkal segítik a kismamákat, majd a szoptatásban, az elválasztásban, a kisgyermekek étrendjének kialakításában is támogatást nyújtanak – sorolta a vezető védőnő.

A sajtótájékoztatót követően a Gyermekgyógyászati Klinika tantermében két régió hat megyéjének egészségügyi szakemberei kaptak képzést. Ők a jövőben az „Első 1000 nap nagyköveteiként" tudásukat továbbadják, és tájékoztatják a szülőket arról, hogyan csökkenthetik a felnőttkori megbetegedések kockázatát az első ezer napban.